Cristoiu: "Piesa e o capodopera a furiei sexuale dintre doi adolescenti"

Cristoiu:

Oricat de plina de romantica ar fi fost, e greu de crezut ca dupa ce l-a vazut pe Romeo o singura data, la Petrecerea Capuletilor, cazuta-n limba dupa el, decide sa se marite in taina a doua zi, pentru a se putea culca cu el in noaptea urmatoare. Nu spun ca o fatuca din Verona, chiar daca din secolul XIII, al tuturor reticentelor feminine si traita in inchisoarea de acasa, nu se poate prosti atat de tare la vederea unui barbat incat sa se sarute cu el dupa doar cateva schimburi de cuvinte.

acum 88 luni (17 May 2015)

>

Dintre volumele cu opera lui Shakespeare, gasesc in biblioteca de acasa, volumul William Shakespeare "Teatru", Editura pentru Literatura Universala, Bucuresti 1964.

O iau si ma intorc in birou, decis ca pana la unu noaptea sa dau gata Romeo si Julieta. Oricat de plina de romantica ar fi fost, e greu de crezut ca dupa ce l-a vazut pe Romeo o singura data, la Petrecerea Capuletilor, cazuta-n limba dupa el, decide sa se marite in taina a doua zi, pentru a se putea culca cu el in noaptea urmatoare.

Nu spun ca o fatuca din Verona, chiar daca din secolul XIII, al tuturor reticentelor feminine si traita in inchisoarea de acasa, nu se poate prosti atat de tare la vederea unui barbat incat sa se sarute cu el dupa doar cateva schimburi de cuvinte.

Mi-e greu insa sa cred ca o fata de 14 ani, virgina, baga carbuni atat de tare incat seara iese in balcon si hauleste a iubire, dupa care, desi Romeo, ramas dedesubt, nici macar n-o atinge, il cere in casatorie (ea ii propune, nu el!), si-l anunta ca a doua zi, la noua, va primi semn.

Din acest moment se intra in proceduri accelerate de maritis. De precizat ca-n scena 1 din actul 1, Romeo e mort dupa una, Rosaline, nepoata de a lui Capulet, pentru care haladuieste prin boscheti, vorbind singur spre amuzamentul amicilor. Ajunge insa s-o vada pe Julieta, si Rosaline, iubirea vietii, e data afara pe scari din inima sa! Din cate ne sugereaza Shakespeare pentru Romeo, Rosaline era de neatins fizic.

Trimisa de Julieta, Doica il gaseste pe Romeo prin piata, pe unde pierde timpul, ca n-avea serviciu. Pe la miezul noptii, el ar urma sa urce pe o franghie in dormitorul Julietei, pentru a se culca cu ea. Doica se intoarce acasa, ii spune Julietei ce si cum, juna alearga la chilie si se cununa.

Intre timp, tinerii din cele doua familii, cu un comportament de interlopi, se intalnesc in piata, se incaiera din senin si se spinteca reciproc.

Desi au un mort in... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro