Cristian Preda: E bine sa speculam ce ar putea face cele 27 tari ramase in UE inainte de a stabili ce le cerem si ce le oferim?

Cristian Preda: E bine sa speculam ce ar putea face cele 27 tari ramase in UE inainte de a stabili ce le cerem si ce le oferim?

Cea pe care o respinsesera deja tarile din Grupul de la Visegrad, ca si mai multe voci de la Bucuresti. As observa, apoi, ca toate cele cinci scenarii enumerate de presedintele Comisiei au ca orizont temporal anul 2025 si ca, asa cum am aratat deja, ele iau in calcul o Uniune cu 27 de state-membre.

acum 51 luni (8 Mar 2017)

Al doilea e singurul exclus de Juncker in chip explicit, si anume reducerea Uniunii la piata unica. Urmatorul scenariu e si cel care a produs cele mai multe reactii: Comisia ar putea ingadui regrupari ale unor state care vor sa avanseze impreuna in anumite domenii, incitandu-le astfel pe celelalte sa li se ralieze ceva mai tarziu. La sfarsit e mentionat scenariul federalist: puterea, resursele si deciziile sunt asumate impreuna. Bulgarii, romanii si croatii absenteaza si dintr-un cerc, si din celalalt. Juncker a oferit si succinte ilustrari ale fiecaruia dintre cele cinci scenarii. La Versailles, presedintele francez, cancelara Germaniei, premierii spaniol si italian au semnat alaltaieri o declaratie comuna care sprijina varianta a treia. Cea pe care o respinsesera deja tarile din Grupul de la Visegrad, ca si mai multe voci de la Bucuresti.

Deputat european fiind, voi face deocamdata doar trei remarci:

Ma intreb, in primul rand, daca e bine sa speculam ce ar putea face cei 27 dupa plecarea britanicilor, inainte de a stabili ce le cerem si ce le oferim acestora. Ma tem ca pozitia noastra in negocierea cu Londra va fi slabita daca stimulam incertitudinea si dezbinarea.

As observa, apoi, ca toate cele cinci scenarii enumerate de presedintele Comisiei au ca orizont temporal anul 2025 si ca, asa cum am aratat deja, ele iau in calcul o Uniune cu 27 de state-membre. Ceea ce inseamna ca extinderea e blocata inca opt ani de acum incolo. Pentru a preveni reactii emotionale, Federica Mogherini s-a dus, imediat dupa discursul sefului ei, in aproape toate capitalele din regiune, ca sa anunte ca portile Europei raman deschise. In fine, as remarca faptul ca e posibil ca viitorul sa fie o combinatie de scenarii dintre cele schitate deunazi la Bruxelles. Variantele 2 si 4 se pot imagina impreuna. La fel 3 si 5. Daca as fi profet, as zice chiar ca e mai probabil sa avem una dintre aceste combinatii decat o varianta "pura". ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro