Cristian Preda, despre declinul partidelor socialiste: "O evolutie care va afecta Europa in ansamblul ei"

Cristian Preda, despre declinul partidelor socialiste:

Laburistii britanici au pierdut cursa pentru Camera Comunelor de acum doi ani, iar la alegerile locale de luna trecuta, au obtinut cu o treime de mandate de consilieri mai putin decat aveau. In Suedia, formatiunea lui Stefan Lofven s-a impus in 2014 cu 31%, in Slovacia, SMER a castigat cu 28,28% (in martie 2016), iar in Romania, PSD a castigat cu 45%, cel mai bun scor obtinut de aceasta familie politica in perioada de dupa 1990.

acum 32 luni (24 May 2017)

La scrutinul prezidential din Franta, candidatul Partidului Socialist s-a clasat al cincilea, cu 6,3% din voturi. In Olanda, cu cateva saptamani mai inainte, PVDA castigase la legislative doar 5,7%. Laburistii britanici au pierdut cursa pentru Camera Comunelor de acum doi ani, iar la alegerile locale de luna trecuta, au obtinut cu o treime de mandate de consilieri mai putin decat aveau. In Grecia, PASOK a luat, la ultimul scrutin national, putin peste sase procente, iar in Spania PSOE a pierdut.si alegerile din decembrie 2015 si pe cele din vara anului urmator. Si socialistii croati au pierdut doua scrutine la rand in ultimii doi ani. In Estonia, SDE a iesit pe locul patru (in martie 2015), iar in Irlanda, in februarie 2016, laburistii au luat 6,%, de trei ori mai putin ca la scrutinul european de acum trei ani.

In aceeasi perioada, socialistii au mai pierdut scrutinele organizate in Cipru, Finlanda, Lituania, Slovenia (6% in iulie 2014) si Polonia (7 procente in octombrie 2015 la legislative, dupa ce candidata sustinuta la prezidentiale, cu cateva luni mai devreme, avusese 2,38%). La prezidentialele din Austria, candidatul socialist a fost al patrulea, cu doar 11 procente, dar e adevarat ca nici cel de centru-dreapta n-a fost mai breaz. In Italia, Matteo Renzi, care iesise invingator in 2013, apoi la europenele din anul urmator, s-a vazut obligat sa demisioneze dupa ce a pierdut un referendum constitutional, iar formatiunea sa - PD - nu mai e pe primul loc in preferintele alegatorilor. In Suedia, formatiunea lui Stefan Lofven s-a impus in 2014 cu 31%, in Slovacia, SMER a castigat cu 28,28% (in martie 2016), iar in Romania, PSD a castigat cu 45%, cel mai bun scor obtinut de aceasta familie politica in perioada de dupa 1990. Portugalia e un caz special, fiindca stanga socialista conduce acolo o coalitie minoritara, pe care a format-o cu extrema stanga, dupa ce pierduse la 6 puncte in fata dreptei, in octombrie 2015.

Declinul stangii nu e pricin... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro