Cristian Preda, despre Brexit: "Rezultatul referendumului britanic a produs un soc. Nici macar invingatorii nu stiu ce sa faca!"

Cristian Preda, despre Brexit:

> Cei care s-au opus divortului sunt, se intelege de la sine, si mai derutati: unii se gandesc la un al doilea referendum (de ce nu si un al treilea?), altii - la cum s-ar putea bloca o iesire efectiva, iar cei mai mahniti cauta refugiu sau cetatenie in tari din UE. Intr-adevar, multi islandezi au calatorit in Franta, ca sa vada meciurile, iar ambasada de la Paris a trebuit sa organizeze in graba sectii de vot pentru zecile de mii de suporteri aflati departe de casa.

acum 45 luni (6 Jul 2016)

>

Cei care s-au opus divortului sunt, se intelege de la sine, si mai derutati: unii se gandesc la un al doilea referendum (de ce nu si un al treilea?), altii - la cum s-ar putea bloca o iesire efectiva, iar cei mai mahniti cauta refugiu sau cetatenie in tari din UE. Pe 1 iulie, Curtea Constitutionala de la Viena a decis sa invalideze rezultatele celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale, tinut pe 22 mai a.c. Instanta a fost sesizata de extremistii de dreapta de la Partidul Libertatii (FPO). FPO a sustinut ca diferenta minima care-l separa pe candidatul sau de Alexander Van der Bellen, castigatorul scrutinului, s-ar explica tocmai prin viciile care au afectat votul din strainatate. Curtea a hotarat ca au fost nereguli in gestionarea procesului electoral in cel putin 14 circumscriptii, mai precis ca numararea a inceput inainte de momentul prevazut de lege, si ca e nevoie de repetarea celui de-al doilea tur. Decizia e, desigur, o izbanda politica pentru extremistii de dreapta, dar si o victorie a domniei legii. Pana la toamna, cand se va repeta turul decisiv, Austria va avea, de aceea, in locul unui sef de stat, un triumvirat format din co-presedintii Consiliului National, inclusiv Hofer. Va fi interesant de vazut daca, in campanie, acesta o sa preia ideea liderului FPO, de a initia un referendum similar cu cel din Regatul Unit. Cele tinute la termen, pe 20 decembrie 2015, au condus la o distributie a mandatelor in Parlament care a facut imposibila formarea unei majoritati, asa ca Regele a fost obligat sa convoace din nou cetatenii la urne. Ca si in urma cu sase luni, Partidul Popular a castigat scrutinul, avand chiar un plus de 14 mandate. S-a zis, de aceea, ca liderul popularilor, Mariano Rajoy, a profitat de pe urma votului din Marea Britanie, fiind perceput ca un politician serios, nu ca un aventurier, precum adversarii sai, mult mai tineri si lipsiti de experienta. Invingatori s-au declarat a fi, insa, si socialistii: criteriul lor de evaluare a... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro