Cristian Preda, despre alegerile din Bulgaria: "Victoria lui Borisov e semn ca Putin nu poate face chiar ce vrea"

Cristian Preda, despre alegerile din Bulgaria:

Numele lui e Veselin Mareski, iar profilul seamana cu cel al unor politicieni romani: imbogatit din afaceri (in cazul de fata: cu produse farmaceutice) si patron de club de fotbal. O alta, mai importanta din punctul de vedere al sistemului politic e aceea ca si bulgarii vor avea parte de coabitare, fiindca presedintele socialist e obligat de Constitutie sa dea liderului GERB mandatul pentru a forma guvernul.

acum 83 luni (29 Mar 2017)

>

Pe locul al doilea s-a clasat o coalitie formata in jurul Partidului Socialist Bulgar si condusa de sefa acestuia, Kornelia Ninova. Aliatii PSB sunt diversi: de la marxist-leninisti la ecologisti si agrarieni. Una dintre propunerile facute in campanie de blocul de stanga a fost schimbarea atitudinii fata de Moscova. Ninova a explicat ca nu e de acord cu sanctiunile la adresa Rusiei si s-a plans ca tara sa e discriminata la Bruxelles. Victoria lui Borisov - membru al PPE - e semn ca Putin nu poate face chiar ce vrea, nici macar intr-o tara care a fost 100% docila in vremea comunismului. Motivul nu e greu de ghicit. Guvernul a promis ca va face un zid la granita cu tara condusa de Erdogan. Teama de refugiati este la cote foarte inalte la sud de Dunare. Atmosfera a fost inflamata de declaratiile lui Erdogan, care a amenintat ca va abandona acordul facut cu UE acum un an.

Tot el le-a cerut bulgarilor care traiesc in Turcia sa voteze pentru DOST, un nou partid etnic sustinut de Ankara: DOST facea concurenta Miscarii pentru Drepturi si Libertati (DPS), care reprezinta - din 1990 pana azi - minoritatea turca din Bulgaria si e membra a familiei liberalilor europeni. In schimb, a intrat in Camera Volya, o formatiune noua, creata de un politician despre care s-a vorbit mult in campanie si despre care s-a spus ca ar fi un Trump bulgar. Numele lui e Veselin Mareski, iar profilul seamana cu cel al unor politicieni romani: imbogatit din afaceri (in cazul de fata: cu produse farmaceutice) si patron de club de fotbal.

Nu e singura asemanare cu situatia de la noi. O alta, mai importanta din punctul de vedere al sistemului politic e aceea ca si bulgarii vor avea parte de coabitare, fiindca presedintele socialist e obligat de Constitutie sa dea liderului GERB mandatul pentru a forma guvernul. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro