Cristian Pomohaci a fost caterisit. Preotul a fost exclus din Biserica Ortodoxa Romana si nu mai poate sluji la altar

Cristian Pomohaci a fost caterisit. Preotul a fost exclus din Biserica Ortodoxa Romana si nu mai poate sluji la altar

Preotul Pomohaci a mai fost acuzat, in 2013, de practici neacceptate de Biserica Ortodoxa precum exorcizarea, primind canon sa mearga o perioada la Manastirea Afteia pentru a se cai pentru faptele sale.La sfarsitul lunii iunie, Arhiepiscopia Ortodoxa de Alba Iulia a decis ca preotul Cristian Pomohaci sa fie oprit de la slujire timp de 30 de zile, perioada in care sa isi pregateasca o aparare cu care sa vina in fata reprezentantilor arhiepiscopiei pentru a demonta acuzatiile care i se aduc de corupere sexuala a unui minor.

acum 48 luni (28 Jul 2017)

Preotul Cristian Pomohaci, cercetat pentru racolare de minori in scopuri sexuale, a fost caterisit de Consistoriul Eparhial al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia. Decizia a fost luata vineri, la aproximativ o luna de la momentul la care fata bisericeasca a fost oprita de la oficierea de slujbe. Caterisirea este cea mai grava pedeapsa pe care o poate primi un preot, insemnand inlaturarea definitiva din cler, prin ridicarea dreptului de a sluji la altar. Conform normelor BOR, de acum Pomohaci nu mai are voie sa imbrace haina preoteasca si sa savarseasca niciun fel de slujba religioasa. Decizia a fost luata urmare a faptului ca nu au fost prezentate probe si dovezi care sa-l dezvinovateasca de acuzatiile care i s-au adus si pentru prejudiciul extraordinar de imagine pe care l-a adus bisericii ortodoxe", a declarat, vineri, reprezentantul Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, preotul Oliviu Botoi. Preotul Cristian Pomohaci are posibilitatea sa o conteste in termen de 15 zile la Mitropolia Ardealului din Sibiu.

Purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, Oliviu Botoi, a declarat, joi, presei, ca membrii Consistoriul Eparhial al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia au judecat cazul preotului Cristian Pomohaci si apoi s-au retras pentru a delibera, urmand ca decizia sa fie comunicata vineri. "In cele 30 de zile pe care le-a avut la dispozitie pentru a-si prezenta probe sau dovezi care sa-l dezvinovateasca, parintele Cristian Pomohaci a inaintat centrului eparhial o singura cerere prin care a solicitat retragerea temporara din preotie pe motive de sanatate. Oliviu Botoi a spus ca decizia va fi apoi inaintata catre Arhiepiscopul de Alba Iulia, IPS Irineu, care va trebui sa o aprobe. Conform regulamentelor si procedurilor de judecata exista mai multe variante prin care parintele poate fi sanctionat, incepand de la suspendare temporara pana la caterisire", a adaugat Oliviu Botoi. Preotul din judetul Mures, care este si cantaret de muzica populara,... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro