Cristian Diaconescu: "Din punct de vedere militar, trebuie sa fim consecventi, pentru ca in fata armatei si presedintele SUA isi da haina jos"

Vreau sa va spun ca in relatia cu partea americana, oficiala, politica, diplomatica, de la nivel de ministru in sus, indiferent din ce categorie departamentala vine respectivul ministru, ca sa nu mai vorbesc de presedinte, partenerul american incepe orice fel de discutie bilaterala multumind, cu mare respect, Romaniei, pentru contributia sa militara, fie in teatre de operatiuni, fie la exercitiile militare multinationale, fie in cooperarile militare nationale, intre cele doua tari. Abordand situatia din peninsula Coreea am intrebat pe fostul ministru de externe de ce Romania nu isi permite sa aiba un minister al reunificarii, asa cum are guvernul din Coreea de Sud, o interogatie la care am primit un alt raspuns memorabil: "Ideea unora, cu care am discutat, din Occident, din Franta, ca sa va spun cat se poate de direct, legat de acest tip de minister, este ca probabil eficienta, azi, maine, poimaine, a unui astfel de minister, nu ar fi foarte clara, dar doar ideea de semnal!

acum 38 luni (15 Nov 2017)

>

Cu acest gand am initiat un dialog cu un conational apreciat pentru limpezimea, echilibrul si franchetea analizelor sale, bazate pe o experienta dobandita acolo unde se iau in calcul initiative diplomatice autohtone, functie de imprevizibile actiuni initiate in arena geopolitica internationala.

Astfel, distinsul meu interlocutor, Cristian Diaconescu, este de parere ca:

De la vizita presedintelui Trump in Asia se asteapta doua sau trei clarificari. Prima este cea legata de situatia din Coreea de Nord.

Solutia la criza din peninsula Coreea nu poate fi decat diplomatica, sustine interlocutorul meu, deoarece, in caz de conflict militar, Coreea de Nord nu ar rezista, probabil, mai mult de 96 de ore, dar consecintele privind imaginea si statutul SUA ar fi cat se poate de complicate. Succesele sale, pe diferite teatre de operatiuni militare, precum cel din Siria, sau oarecum politico-militare, cum este acela din Coreea de Nord, sunt relative, greu de apreciat in acest moment.

Apropo de discursul tinut militarilor americani aflati la datorie, departe de tara, Cristian Diaconescu observa:

"Presedintele Trump invata gestica obligatorie in fata militarilor aflati in teatre de operatiuni. Din punctul de vedere al simbolisticii americane, este un gest obligatoriu pentru presedinte, chiar si pentru unul usor anti-sistem, cum a dorit domnia sa sa fie si azi isi nuanteaza abordarile. Vreau sa va spun ca in relatia cu partea americana, oficiala, politica, diplomatica, de la nivel de ministru in sus, indiferent din ce categorie departamentala vine respectivul ministru, ca sa nu mai vorbesc de presedinte, partenerul american incepe orice fel de discutie bilaterala multumind, cu mare respect, Romaniei, pentru contributia sa militara, fie in teatre de operatiuni, fie la exercitiile militare multinationale, fie in cooperarile militare nationale, intre cele doua tari. Este un gest care pe de o parte te ia prin surprindere... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro