Cristian Diaconescu: De ce tace Guvernul in fata proiectului de autonomie a Tinutului Secuiesc

Cristian Diaconescu: De ce tace Guvernul in fata proiectului de autonomie a Tinutului Secuiesc

> Pare-se ca politicienii cu mintea la campanie nu gasesc decat argumente de fatada, fie revolta ponderata in asa fel incat sa dea bine si la sentimentul national romanesc, dar si la potentialul electorat maghiar, traditional reticent la candidatii de stanga, fie "intelectualismul lejer" care expediaza superior astfel de teme calificand reactiile ca exagerat exaltate. Dincolo de intentia evidenta de a capitaliza posibilul succes al referendumului din Scotia, UDMR a incercat sa demonstreze faptul ca politica regionala functioneaza in Europa, identitatile nationale nu mai sunt fixe, iar nivelul de disponibilitate al statelor la astfel de idei de autodeterminare ar fi direct proportional cu dorinta lor de a pastra stabilitatea interna.

acum 120 luni (22 Sep 2014)

>

Pare-se ca politicienii cu mintea la campanie nu gasesc decat argumente de fatada, fie revolta ponderata in asa fel incat sa dea bine si la sentimentul national romanesc, dar si la potentialul electorat maghiar, traditional reticent la candidatii de stanga, fie "intelectualismul lejer" care expediaza superior astfel de teme calificand reactiile ca exagerat exaltate.

Domnul Kelemen Hunor astazi Viceprim-ministru al Guvernului Romaniei - politician elegant lipsit de componenta agresiv radicala caracteristica multor politicieni europeni care se revendica din zona mesajului extremist - propune societatii romanesti un proiect vizand segregarea administrativa a unei zone geografice, deocamdata incerta ca intindere teritoriala din tara noastra. Dincolo de intentia evidenta de a capitaliza posibilul succes al referendumului din Scotia, UDMR a incercat sa demonstreze faptul ca politica regionala functioneaza in Europa, identitatile nationale nu mai sunt fixe, iar nivelul de disponibilitate al statelor la astfel de idei de autodeterminare ar fi direct proportional cu dorinta lor de a pastra stabilitatea interna.

Insa ceea ce este specific romanesc si in egala masura straniu in aceasta initiativa este modul de propune public acest demers. Avem deci dreptul sa ne intrebam daca Guvernul se solidarizeaza cu Viceprim-ministrul Hunor asa cum de altfel ar fi normal din perspectiva functionarii puterii executive sau se disociaza de ceea ce a fost calificat ca fiind o eroare chiar de membrii Guvernului si domnul Hunor pleaca din Guvern cu tot cu statutul tinutului secuiesc.

Pana cand se va intampla acest lucru putem constata ca Guvernul Romaniei prin vocea Viceprim-ministrului sau promoveaza o serie de idei care pot ridica semne de intrebare in legatura cu nivelul minimal al instruirii juridice, dar si al bunului-simt politic. Consiliile regionale pot contesta legile, ordonantele si ordonantele de urgenta adoptate de Guvern daca le considera ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro