Cristian Adomnitei, seful CJ Iasi, cercetat in libertate, sub control judiciar. Liberalul este acuzat de fraudarea banilor publici, intr-un dosar al DNA Iasi

Fost ministru al Educatiei (in perioada aprilie 2007 - octombrie 2008), Cristian Adomnitei, seful Consiliului Judetean si al PNL Iasi, a fost lasat in libertate si va fi cercetat sub control judiciar, ca urmare a deciziei magistratilor Tribunalului Iasi. "Planul infractional a fost unul cat se poate de ingenios si a fost executat cu subtilitate si diplomatie de catre cei patru inculpati, care dovedesc astfel indrazneala si specializare infractionala, perseverenta si inventivitate in urmarirea si realizarea scopului ilicit. Astfel, este cat se poate de grav faptul ca presedintele Consiliului Judetean, favorizandu-i pe cei care au comis frauda, i-a intimidat, i-a umilit pe cei care incercau sa o demonstreze si il rugau, in repetate randuri, sa-i lase sa-si faca datoria si sa sesizeze organele de urmarire penala si a falsificat acte pentru ascunderea fraudei, menite sa arunce in derizoriu orice viitor demers investigativ", spun procurorii in referatul de arestare preventiva. Ce spune DNA despre aceste discutii In acest mod, arata DNA, presedintele le-a adus la cunostinta faptul ca "el face ce spun ei", in sensul ca nu putea trece peste aceste concluzii, astfel incat actul intocmit de ei trebuia sa fie modificat, neputand ramane in acel mod, excluzand sa-i fie prezentat astfel actul, intrucat nu putea sa contrazica constatarile si concluziile auditorilor. Intreaga discutie, privita prin prisma situatiei reale a executarii contractului si inscrisurilor plasmuite de cei trei, in urma intalnirii private din incinta restaurantului Oedosushi, din seara zilei de 6 martie 2015, arata cat se poate de clar atitudinea teatrala a presedintelui, care nu urmarea decat schimbarea constatarilor si a concluziilor FCRI-ului si amanarea finalizarii raportului de audit, ale carui concluzii le dorea favorabile celor care comisesera frauda, pentru a nu fi trasi la raspundere penala. Astfel, acesta s-a prefacut ca nu cunoaste situatia executarii contractului, a simulat interesul ca lucrurile sa fie lamurite, manifestandu-si falsa sustinere fata de auditori, punandu-le insa in vedere sa mai caute documente justificative si sa amane finalizarea auditului dupa data de 5 iulie 2015, motivand ca angajatele Directiei Proiecte si Dezvoltare Durabila trebuie sa lucreze pentru realizarea altor proiecte. Potrivit DNA, se poate observa cu claritate atitudinea mincinoasa a presedintelui, care s-a prefacut ca nu stie "ce este lamurit si ce trebuie lamurit", ca este "convins ca nu a plecat nimeni cu bunurile" si ca el nu ar fi primit FCRI-ul pe care il avea de 10 zile. Inregistrari din ziua de 17 martie 2015: Cristian Adomnitei: "......Si incerc sa va zic tuturor: domnu' Fanel a ales o cale, pe care, ce sa zic, ii urez sanatate, ca succes....

acum 93 luni (9 May 2015)

Fost ministru al Educatiei (in perioada aprilie 2007 - octombrie 2008), Cristian Adomnitei, seful Consiliului Judetean si al PNL Iasi, a fost lasat in libertate si va fi cercetat sub control judiciar, ca urmare a deciziei magistratilor Tribunalului Iasi.

Procurorii anticoruptie din Iasi l-au retinut pe Cristian Adomnitei joi, 7 mai 2015, alaturi de alte trei persoane, intr-un dosar privind fraudarea fondurilor CJ si au cerut in fata instantei arestarea preventiva, pentru 30 de zile, a lui Adomnitei.

Decizia judecatorilor Tribunalului Iasi, prin care au respins propunerea procurorilor si cercetarea celor patru inculpati din dosar in stare de libertate, sub control judiciar, nu este definitiva si poate fi atacata prin contestatie de catre DNA, in maximum 48 de ore de la pronuntarea instantei.

Imediat dupa decizia judecatorilor, Cristian Adomnitei s-a rezumat la a spune: "A fost o zi grea!". In schimb, avocatul Iulian Gafon, aparatorul Teodorei Jinga si al lui Carmen Irimescu, cele doua angajate ale CJ cercetate in acelasi dosar, a catalogat solutia judecatorilor ca fiind una justa, precizand ca ambele cliente ale sale nu au dat declaratii in fata instantei.

Cristian Adomnitei este acuzat de procurori de favorizarea faptuitorului si de fals intelectual. Vineri, 8 mai, presedintele CJ a fost prezentat in fata judecatorilor Tribunalului Iasi, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile, alaturi de celelalte persoane cercetate in dosar. Teodora Jinga, sefa Directiei de Proiecte Europene din cadrul CJ Iasi, pentru care procurorii anticoruptie au cerut aceeasi masura de arestare preventiva, va fi cercetata tot in stare de libertate, sub control judiciar.

Cea de-a treia angajata a Consiliului Judetean Iasi, Carmen Irimescu, sefa Proiecte si Parteneriate in cadrul Directiei de Proiecte si Dezvoltare Durabila, retinuta, joi, de DNA, va fi cerceta... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro