Crispare ruso-americana pe toate fronturile: ciocnirile militare sunt tot mai probabile

Crispare ruso-americana pe toate fronturile: ciocnirile militare sunt tot mai probabile

Soldat rus, alaturi de militari ai lui Bashar al-Assad, in misiune de castigare a simpatiei civililor sirieni, in satul Kubab, de langa orasul Hama FOTO AFP Siria: ruptura americano-rusa cu miros de praf de pusca Situatia de pe teren din Siria a luat o intorsatura complicata, dupa ce Rusia a anuntat ca ea continua sa il sprijine pe al-Assad sa elibereze orice centimetru de teritoriu sirian. Nu-i vorba, si de partea cealalta lucrurile sunt complicate, odata ce "convoaiele umanitare" ce aduc munitie si pleaca cu cosciugele cu morti au fost dublate ca numar de bataliile si executiile din interiorul celor doua "republici populare", Donetk si Luhansk, si de adevaratele razboaie interne intre voluntarii si trupele ruse si paramilitarii locali, care s-au instalat mai demult, au ocupat posturi de autoritate in regiunile separatiste si nu se dau schimbati la ordinele Moscovei. Practic, reasezarea pe termen lung a situatiei de pe teren este subminata de tirurile constante ale "teroristilor", cum sunt numiti rusii si pro-rusii din Donbas de catre Kiev, deci incalcarile sistematice ale oricarei incetari a focului, precum si de prabusirea acordurilor de la Minsk, care nu mai pot livra mai mult, deoarece pe domeniul securitatii Rusia ar trebui sa-si retraga trupele si armamentele si sa predea controlul frontierei - lucru refuzat sistematic si respins informal in mod categoric de catre Moscova, care nu permite nici macar intrarea observatorilor OSCE in regiune si pe aceasta frontiera necontrolata de autoritatile legitime de la Kiev - iar partea ucraineana refuza vreo concesie de natura politica pana cand nu se rezolva problemele de securitate.

acum 48 luni (4 Oct 2016)

>

La Pentagon e o jubilatie preocupata: v-am spus noi, nu poti face afaceri cu rusii cand te simt slab, utilizeaza negocierile si acordurile ca pe elemente tactice pentru a-si continua ofensiva la adapostul aparentei unui acord international sau macar ruso-american.

Ultima saptamana a revelat faptul ca o Rusie in vizibila defensiva diplomatica si scadere de prestigiu international - dupa atacurile la convoiul umanitar al ONU Crucii Rosii si dupa crimele de razboi din Alep, bombardarea spitalului si ariilor civile sensibile din al doilea oras ca marime din Siria si raportul doborarii avionului de linie malaezian - a devenit tot mai agresiva in manipulare, dezinformare si interpretarea acordurilor existente, incat risca sa le prabuseasca definitiv. Si cum reactiile au fost cel putin nepotrivite, iar Serghei Lavrov a ajuns sa se comporte ca un propagandist de provincie, in lipsa de argumente pe multiplele dosare, exasperarea a cuprins partenerii si pe cei afectati de gesturile militare ale Rusiei lui Putin. Deja contactul intre trupele ruse si americane in Siria, Marea Neagra, Mediterana si Marea Baltica, la nivel aerian, naval si terestru, poate duce la incidente militare, ba chiar la ciocniri si confruntari, mai ales daca echilibrele pe teren sunt restabilite fortat prin confruntarea cu trupele proxy ale celuilalt apartinator.

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe Un interviu de pomina: cabotinul Serghei Lavrov acuza SUA ca nu are sapca

Am urmarit, vineri seara, la BBC Hard Talk un interviu cu Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov. Cum ma aflam la Bruxelles, la un workshop NATO de nivel inalt cu expertii din domeniu, interviurile au fost cu atat mai socante prin discrepanta lor fata de realitate si de situatia curenta a Federatiei Ruse in Crimeea, Estul Ucrainei, Siria, in raport cu comunitatea internationala, cu ONU insasi, desi Rusia ocupa un fotoliu in Consiliul de Securitate ca membru permanent. Insa la... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro