Crima pasionala care a socat Romania la 1915. Cum i-a curmat o tanara viata unui sublocotenent pe care il iubea nebuneste
Locul pe care Ekstein dorea sa construiasca hanul avea vad bun, fiind situat in apropierea unor institutii ca Tribunalul, Prefectura Judetului si Prefectura Politiei, Teatrul Mare, Curtea de Apel, biserica , iar faptul ca se afla pe strada pe care locuiau majoritatea potentatilor din administratia galateana din acea perioada ii acorda un privilegiu in plus, incluzand si faptul ca, in apropiere se afla si gara C.F.R. De aceste facilitati a beneficiat cu siguranta si un cuplu a carei relatie de iubire avea sa se curme brusc, hotelul fiind martorul unei drame care a zdruncinat din temelii opinia publica galateana, lasandu-se cu suspine si lacrimi printre femei si cu scrasnete de dinti printre barbatii orasului Galati. Vazandu-se sedusa si abandonata, copilei netrecute inca de 21 de ani (in acea perioada varsta majoratului era de 21 de ani) ii incoltise un gand de razbunare. Poate ca acestia au plecat pe strada Domneasca, pana la Palatul de Justitie (astazi Rectoratul Universitatii "Dunarea de Jos" Galati), aflat in constructie si, de acolo, pe strada Justisiei ( astazi Universitatii), au ajuns pe strada Cuza Voda, in apropiere de hotelul "Carol".
In anul 1882, Iosef Ekstein solicita Primariei Galati aprobarea de a construi pe strada Alexandru Ioan Cuza, un han cu doua niveluri - parter si etaj.
"Casele acestuia, dar si ale parintilor sai erau exact pe aceeasi strada, care in acea perioada era denumita Ulita de langa mal, sau Mihai Bravu, dupa 1857. Locul pe care Ekstein dorea sa construiasca hanul avea vad bun, fiind situat in apropierea unor institutii ca Tribunalul, Prefectura Judetului si Prefectura Politiei, Teatrul Mare, Curtea de Apel, biserica , iar faptul ca se afla pe strada pe care locuiau majoritatea potentatilor din administratia galateana din acea perioada ii acorda un privilegiu in plus, incluzand si faptul ca, in apropiere se afla si gara C.F.R. de calatori, precum si un vad, denumit Carabus (denumire pastrata si astazi) care asigura legatura cu valea orasului si, de aici, in port", ne-a explicat Marius Mitrof, consilier superior in cadrul Directiei Judetene pentru Cultura Galati.
Pe planul orasului Galati din 1897, pe strada Cuza Voda (fosta denumire a actualei strazi "Alexandru Ioan Cuza"), hanul construit de Iosef Ekstein era reprezentat cu un simbol, iar la legenda aparea cu denumirea de Hotel "Union". Si asta deoarece la finalul secolului al XIX-lea, cuvantul "han" era considerat demodat si astfel a fost denumit "hotel", un cuvant modern si, in cele din urma, pretentios.
"Era un fel de han al lui Manuc, insa mai mic, dar tot cu etaj si curte interioara in care, printr-o poarta boltita intrau trasurile cu voiajori, cu trupe de teatru (unele armenesti) si tot felul de personaje interesante", a mai precizat Marius Mitrof.
In anul 1908, in Anuarul orasului Galati, la capitolul "Hoteluri, hanuri si targuri", pe strada Cuza Voda, apare Hotel "Union" si in paranteza "Ekstein".
Drama din hotel, care a zdruncinat Galatiul
In reclamele acelor vremuri, se preciza ca hotelul avea incalzire centrala, ba... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro