Crima odioasa care poate balansa referendumul din Marea Britanie

Asasinarea, joi, a deputatei laburiste Jo Cox, favorabila mentinerii tarii in Uniune, de un suspect de simpatii neonaziste, a fost urmata de suspendarea campaniei pentru cateva zile de doliu, si acum tendinta s-a inversat spre un avans al celor care doresc ramanerea Marii Britanii in familia europeana. Jo Cox, 41 de ani, a fost ucisa joi 16 iunie la Birstall (nordul Angliei) de Tommy Mair, un barbat de 52 de ani, care a agresat-o in apropierea unei biblioteci unde ea asigura permanenta electorala, a impuscat-o si apoi a lovit-o cu cutitul.

acum 67 luni (21 Jun 2016)

Campania asupra ramanerii sau iesirii Marii Britanii in/din UE s-a reluat dupa ce a fost suspendata in urma asasinarii deputatei laburiste Jo Cox, si sondajele sugereaza o inclinare in favoarea mentinerii in Uniune. Asasinarea, joi, a deputatei laburiste Jo Cox, favorabila mentinerii tarii in Uniune, de un suspect de simpatii neonaziste, a fost urmata de suspendarea campaniei pentru cateva zile de doliu, si acum tendinta s-a inversat spre un avans al celor care doresc ramanerea Marii Britanii in familia europeana.

Exista desigur si cei 30% de indecisi care pot influenta decizia.

Jo Cox, 41 de ani, a fost ucisa joi 16 iunie la Birstall (nordul Angliei) de Tommy Mair, un barbat de 52 de ani, care a agresat-o in apropierea unei biblioteci unde ea asigura permanenta electorala, a impuscat-o si apoi a lovit-o cu cutitul. El a fost arestat de politie si ancheta declansata urmeaza sa stabileasca motivul crimei, care ar putea fi politic avand in vedere ca in momentul in care a atacat-o pe Jo Cox a strigat "Britain first". Care inseamna "Mare Britanie mai intai", numele unui partid de extrema dreapta fondat de fosti membri ai British National Party. Din 2002, ea lucra pentru ONG-uri din lumea intreaga asupra problemelor de saracie si discriminare.

Asasin cu simpatii neonaziste

In timp ce Britain First se straduie sa nege orice legatura cu Thomas Mair, Southern Poverty Laws Center (SPLC), o asociatie americana de aparare a drepturilor civice, a dezvaluit pe site-ul sau de internet ca suspectul avea "o lunga istorie cu nationalismul alb". Documentele consultate de SPLC, Mair era un partizan al National Alliance, miscare neonazista cu sediul in SUA si fondata de un fost profesor de fizica autor de romane rasiste.

Soc emotional

Emotia continua sa fie vie in Marea Britanie, socata de uciderea acestei parlamentare puternic angajata in campanie pentru a apara mentinerea Marii Britanii in UE. Sute de persoane au depus flori si s-... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro