Crima care a ingrozit Romania, provocata de gestul unui patron de fotbal: "I-au scos ochii, i-au taiat testiculele cu foarfeca..."

Crima care a ingrozit Romania, provocata de gestul unui patron de fotbal:

Baronul Francisc Neumann, patronul echipei de fotbal UTA, pe care a infiintat-o in anul 1945, era un tip extrem de popular printre angajatii fabricii sale de textile din Arad. "Domnilor, le-a spus baronul Neumann intr-o zi, eu va inteleg si stiu ca nu numai dorinta dumneavoastra de-a demonstra muncitorilor ca lupta de clasa se ascute zi de zi va face sa-mi cereti aceste mariri de salariu, ci si grija sincera pentru muncitorii de la ITA.

acum 85 luni (15 Mar 2017)

Baronul Francisc Neumann, patronul echipei de fotbal UTA, pe care a infiintat-o in anul 1945, era un tip extrem de popular printre angajatii fabricii sale de textile din Arad.

La un moment dat, lui Neumann i-a venit o idee geniala, dezvaluita peste decenii de celebrul scriitor Titus Popovici in cartea sa, "Disciplina dezordinii". "Domnilor, le-a spus baronul Neumann intr-o zi, eu va inteleg si stiu ca nu numai dorinta dumneavoastra de-a demonstra muncitorilor ca lupta de clasa se ascute zi de zi va face sa-mi cereti aceste mariri de salariu, ci si grija sincera pentru muncitorii de la ITA. Desi, desigur, ideologia dumneavoastra va interzice sa ma credeti, la randul meu sunt foarte preocupat de soarta lor. De aceea m-am gandit sa va platesc in valuta. In afara de salariu, fiecare muncitor va primi lunar patru metri de panza. In schimbul ei va lua, din piata, alimente de la tarani.

"Din luna aceea, muncitorii de la ITA (90% femei) au devenit principalii furnizori ai pietei negre. Unitatea de monolit a clasei muncitoare era grav zdruncinata. Proletarii de la fabrica de vagoane intrebau: Bine, noi ce tain sa cerem? Roti de locomotiva? S-a trasat imediat membrilor de partid de la ITA sarcina sa convinga masa muncitoare sa ceara ele, cu manie revolutionara, renuntarea la tain. Pana la urma s-a publicat un anunt in ziarul Patriotul, semnat de toti muncitorii, care cereau renuntarea la tain. Cand au aflat ce ar fi semnat, muncitoarele au incetat imediat lucrul si s-au strans in curtea fabricii, zbierand ca apucatele. Secretar de partid era un sarb, Svetozar Nedici, castrat, ziceau muncitoarele, deoarece era span si de-o grasime puhava. El a aparut in mijlocul femeilor dezlantuite si a inceput sa tina un discurs in care le cerea sa dea dovada de spirit revolutionar. Li s-a alaturat o multime de oameni...Au atacat sediul partidului muncitoresc, au aruncat portretele lui Stalin...Garnizoana sovietica din Cetate a fost... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro