Crezul unui prim-procuror de provincie: "Nu toti anchetatorii pot fi supersonici, dar este obligatoriu sa zboare toti"

Crezul unui prim-procuror de provincie:

La nivelul Parchetului de pe langa Tribunalul Calarasi, in 2015, incarcatura pe procuror - calculata la numarul de procurori existenti, nu la schema - a fost in medie de 206 de dosare penale (aproximativ egal cu cea de anul precedent). Scaderea numarului de dosare solutionate a fost insa contrabalansata de cresterea numarului de cauze in care au fost sesizate instantele (cu rechizitorii sau acorduri de recunoastere a vinovatiei) si de cresterea numarului de inculpati trimisi in judecata, ceea ce releva accentul pus pe finalizarea dosarelor, dar si pe solutionarea cauzelor cu grad mai mare de complexitate. Este elocventa statistica privind media trimiterilor in judecata la nivelul tuturor parchetelor din judetul Calarasi, comparativ cu media la nivel national, aceasta din urma fiind de 8,26 rechizitorii per procuror pentru parchetele de pe langa tribunale (la Parchetul de pe langa Tribunalul Calarasi - 9,25) si, respectiv, de 31,55, la nivelul parchetelor de pe langa judecatorii (Parchetul de pe langa Judecatoria Calarasi - 34,86, Parchetul de pe langa Judecatoria Oltenita - 33,33, Parchetul de pe langa Judecatoria Lehliu Gara - 26,33). Din totalul de 8.455 dosare solutionate in anul de referinta la nivelul tuturor parchetelor din judetul Calarasi, 2.323 (respectiv 27,47%) au fost rezolvate in 6 luni de la sesizare, 2.402 (28,40%) in intervalul de 6 luni - 1 an, iar 2.862 (33,84%) la peste 1 an de la sesizare.

acum 41 luni (11 Jan 2017)

Prim-procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Calarasi din iulie 2015, Xenofonte Purcarea spune ca performanta este singurul criteriu care face legea in institutia pe care o conduce. Desi recunoaste si dificultatile pe care le intampina zi de zi in activitate si ca nu conduce colectivul perfect, procurorul e de parere ca exigenta proprie da calitate muncii pe care o faci. Daca lucrezi cu jumatate de masura, n-ai ce sa cauti aici.

Seful procurorilor calaraseni explica intr-un interviu acordat cotidianului "Adevarul" cu ce probleme se confrunta judetul pe care il conduce, de la lipsa de personal, pana la efortul depus alaturi de politisti pentru scaderea infractionalitatii. Procuror din noua generatie, cu pasiune pentru meseria pe care si-a ales-o in urma cu 19 ani, lucrand ani de zile in operativ, Purcarea spune ca: " Lucrurile merg bine.

Dosarele cu autor necunoscut sunt la fel de importante ca intreaga noastra munca. Nu se face niciun fel de diferenta, nimeni nu le tine in sertar, prafuite. In munca de cercetare se desfasoara activitati ori de cate ori se impune, evenimentele sunt coordonate de procuror si se fac planuri de lucru. Un exemplu de dosar cu AN dificil, cu sute de ore de audieri, cu mai multe piste care nu au condus la niciun rezultat, cu nopti nedormite si cu deplasari in tara pentru rezolvarea cazului este omorul comis in 2003. Conform noului Cod de Procedura Penala, fapta nu se prescrie.

Ce sanse mai sunt, sa spunem ca dupa 30 de ani sa apara autorul infractiunii? Cat de mult isi mai aminteste astazi, spre exemplu, un martor al unei crime de acum 15 ani?

Intr-un astfel de caz, foarte importanta in prinderea autorului e ancheta care s-a desfasurat la fata locului. Acest lucru poate fi influentat de mai multi factori: cum si cand s-a sesizat fapta, modul in care s-au ridicat probe din campul infractional, operativitatea cu care se lucreaza, experienta anchetatorilor, sincerit... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro