Crestinii ortodocsi de rit vechi sarbatoresc astazi prima zi de Craciun

Crestinii ortodocsi de rit vechi sarbatoresc astazi prima zi de Craciun

Masa de Craciun a rusilor lipoveni include bucate specifice cum ar fi haladet (o piftie speciala, care se serveste cu hrean), lapsa (taitei fierti in supa de pasare), sarmalute in foi de vita de vie sau varza.

acum 43 luni (7 Jan 2017)

In Romania, mai multe minoritati etnice, printre care sarbii, rusii lipoveni si ucrainenii intampina Sarbatorile de iarna conform ritului vechi si sarbatoresc Craciunul pe 7 ianuarie. Decalajul de 13 zile a aparut in anul 1924, cand o parte din crestinii ortodocsi au refuzat sa adopte Calendarul Gregorian, mentinandu-l pe cel Iulian. O parte din credinciosi nu au acceptat actualizarea calendarului, ci s-au grupat in jurul ieromonahului Glicherie Tanase, de la Manastirea Neamt, dand astfel nastere Bisericii Ortodoxe pe Stil Vechi. Crestinii ortodocsi de rit vechi sarbatoresc Anul Nou in noaptea dintre 13 si 14 ianuarie, iar Boboteaza la 19 ianuarie. Biserica Ortodoxa de rit vechi din Romania are peste un milion de adepti si aproximativ 200 de biserici, schituri si manastiri, majoritatea construite dupa 1989. Sediul Mitropoliei Bisericii Ortodoxe de stil vechi este in judetul Suceava, la Manastirea Slatioara, unde se afla circa 70 de calugari. Aici vin credinciosi de stil vechi pentru a petrece Craciunul. Masa de Craciun a rusilor lipoveni include bucate specifice cum ar fi haladet (o piftie speciala, care se serveste cu hrean), lapsa (taitei fierti in supa de pasare), sarmalute in foi de vita de vie sau varza. Nu lipseste pestele, care se regaseste preparat in ciorba de perisoare sau chiftelute. Colindul incepe de la preotul satului si continua la restul gospodarilor. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro