Cresa versus gradinita. Plusurile si minusurile decisive pentru parintii nehotarati in privinta viitorului copilului

Cresa versus gradinita. Plusurile si minusurile decisive pentru parintii nehotarati in privinta viitorului copilului

In luarea deciziei, mama si tatal trebuie sa tina cont in primul rand de abilitatile micutului, care il vor ajuta in adaptarea scolara si care tin de modul de educare a copilului, dar si de varsta lui. * pregatirea parintilor pentru perioada de adaptare (plans excesiv, santaj emotional, reintoarcere la comportament de copil mic, invocarea diferitelor stari de boala, agitatia de noapte, crizele de plans de dimineata, schimbari comportamentale, proteste prin refuzul de a manca la camin sau de a folosi toaleta etc.)

acum 54 luni (14 May 2016)

Psihologii recomanda ca indiferent de decizia luata, atat parintii, cat si copilul sa fie pregatiti pentru ceea ce urmeaza.

"Legatura de atasament, siguranta familiala ii confera copilului linistea de care are nevoie. Dar lucrurile evolueaza, asa ca si zona de confort si de siguranta ale copilului trebuie largite", sustine profesorul psiholog Iulia Strimbu.

In acest sens, ea recomanda ca micutul sa fie lasat, cate putin, si in grija altor persoane, pentru a dobandi mai multa libertate de miscare si de decizie, stiut fiind faptul ca supraprotectia determina anxietate la copii. In acest fel, se produce o ameliorare a dependentei copilului de parinti si al parintilor fata de copil.

In luarea deciziei, mama si tatal trebuie sa tina cont in primul rand de abilitatile micutului, care il vor ajuta in adaptarea scolara si care tin de modul de educare a copilului, dar si de varsta lui.

"Gradinita/caminul este o institutie de invatamant si intrarea in acest mediu scolar este indicat sa se realizeze in jurul varstei de trei ani. Pentru o adaptare cat mai usoara, trebuie ca micutul sa se stie imbraca si dezbraca singur, sa se spele, sa manance, sa ceara ajutor, sa ceara sa mearga la toaleta, sa isi ia jucarii, sa manuiasca jucarii specifice", explica Iulia Strimbu. In plus, spune psihologul, copilul trebuie sa aiba poata identifica obiectele din mediul inconjurator, sa comunice, sa aiba echilibru, sa se poata misca in ritm diferit, sa urce/coboare scarile, sa manipuleze obiectele, sa interrelationeze, sa-si verbalizeze nevoile. "Toate acestea sunt greu de controlat in gradinita, unde suzeta ori biberonul nu sunt permise din punct de vedere al igienei si al sigurantei copilului", adauga profesorul psiholog. Potrivit spuselor sale, inainte de implinirea varstei de 3 ani, nevoile copilului sunt mai mult de ingrijire si siguranta, in timp ce la cresa, cerintele sunt minime. "Un sentiment pe ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro