Creierul ne da de gol: activitatea cerebrala in timp ce vedem imagini dezgustatoare indica inclinatiile politice

Creierul ne da de gol: activitatea cerebrala in timp ce vedem imagini dezgustatoare indica inclinatiile politice

"In mod remarcabil, am constatat ca raspunsul creierului la o singura imagine dezgustatoare a fost suficient pentru a prezice apartenta politica a unui individ la o ideologie sau alta", a precizat Read Montague, un profesor de psihologie la Institutul de Cercetare Virginia Tech Carilion, cel care a condus studiul. In cadrul acestui studiu, 83 de barbati si femei au fost rugate sa piveasca o insiruire de imagini in timp ce li se scana activitatea cerebrala cu ajutorul unui aparat de Rezonanta Magnetica Nucleara (RMN).

acum 112 luni (2 Nov 2014)

Un recent studiu american sugereaza ca reactia pe care o are creierul atunci cand privim imagini cu viermi, animalele mutilate sau mizerie in chiuveta ofera indicii semnificative despre convingerile noastre politice liberale sau conservatoare, informeaza publicatia "Huffington Post".

"In mod remarcabil, am constatat ca raspunsul creierului la o singura imagine dezgustatoare a fost suficient pentru a prezice apartenta politica a unui individ la o ideologie sau alta", a precizat Read Montague, un profesor de psihologie la Institutul de Cercetare Virginia Tech Carilion, cel care a condus studiul.

In cadrul acestui studiu, 83 de barbati si femei au fost rugate sa piveasca o insiruire de imagini in timp ce li se scana activitatea cerebrala cu ajutorul unui aparat de Rezonanta Magnetica Nucleara (RMN). Seria de poze a inclus imaginile dezgustatoare descrise mai sus, dar si fotografii cu bebelusi si peisaje placute. De asemenea, eu au mai completat un chestionar privind convingerile politice, care cuprindea intrebari despre atitudinea lor fata de biserica si rugaciune, scoala, controlul armelor, imigratie si casatoria intre persoanele gay.

Autorii studiului spun ca nu a existat o diferenta semnificativa intre modul in care au evaluat fotografiile cei cu viziune liberala si felul in care au facut acest lucru subiectii cu viziune conservatoare. Cercetatorii au observat un tipar dinstinct al activitatii cerebarel in zonele responsabile cu recunoasterea dezgustului, reglarea emotionala, atentia si chiar si memoria, fara a da insa detalii clare despre modul in care reactioneaza unii sau altii.

Diferentele au fost atat de pronuntate, incat cercetatorii au afirmat ca rezultatele unei simple scanari cerebrale le-ar permite sa prezica orientarea politica a oricarei persoane cu o precizie de 95%.

Cercetatorii cred ca aceste diferente de reactie la imagini dezgust... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro