Creierul metroului din Bucuresti: cum arata locul de unde sunt coordonate toate trenurile subterane din Capitala

Creierul metroului din Bucuresti: cum arata locul de unde sunt coordonate toate trenurile subterane din Capitala

Cativa angajati urmaresc, in timp real, pe monitoarele pe care le au in fata situatia in care se afla lifturile, scarile rulante, sistemele de ventilatie si puturile de mare adancime. "Aici ajung toate alertele de la butonul de panica si tot de aici se dau anunturile in statii. ATC FOTO David Muntean Trenurile, urmarite prin subteran De departe, cele mai impresionante departamente ale Dispeceratului central sunt cele in care se supravegheaza, in timp real, circulatia trenurilor in tuneluri si se urmaresc cu atentie, cu ajutorul camerelor video, punctele cheie de pe diferite magistrale.

acum 56 luni (1 Feb 2016)

E putin trecut de ora 10.00 dimineata si in Dispeceratul central al Metrorex forfota s-a mai potolit. In jur de 20 de oameni urmaresc pas cu pas ce se intampla in tunelurile metroului, in lifturile si pe peroanele din subteran.

Inca de la intrarea in Dispecerat privirea iti zboara catre o multime de monitoare pe care angajatii Metrorex observa activitatea din subteran. In partea stanga, in spatele echipamentelor de ultima generatie, se afla o incapere in care a ramas neatins de trecerea timpului panoul construit in vremea lui Nicolae Ceausescu, atunci cand s-a dat in folosinta metroul. In acea perioada, la fel ca in zilele noastre, angajatii de la Dispecerat se ocupau de supervizarea functionarii trenurilor in subteran. Cativa angajati urmaresc, in timp real, pe monitoarele pe care le au in fata situatia in care se afla lifturile, scarile rulante, sistemele de ventilatie si puturile de mare adancime.

Panoul ramas de pe vremea lui Ceausescu FOTO David Muntean

"Spre exemplu, scarile rulante sunt colorate cu portocaliu, in momentul in care unele se strica se fac albe", explica un barbat care supravegheaza cateva monitoare. De asemenea, tot aici se monitorizeaza si instalatia electrica si se sunt semnalate eventualele probleme ce pot aparea la alimentarea cu energie electrica.

Zilnic se fac probe cu ISU

Unul dintre cele mai spectaculoase departamente este cel in jurul caruia sunt construite celelalte incaperi ale Dispeceratului central de la Unirii. Aici, un singur specialist al Metrorex se ocupa de telefonul cetateanului, inregistrand toate convorbirile pe care le are. De asemenea, aici se afla si o statie radio prin care reprezentantul Metrorex poate comunica, la nevoie, cu echipajele ISU Bucuresti si cu Politia Metroului.

Aici se fac probele cu cei de la ISU FOTO David Muntean

"Avem o conventie cu cei de la... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro