Creierul are consistenta branzei tofu. 10 lucruri nestiute despre cel mai important si complex organ al corpului

Creierul are consistenta branzei tofu. 10 lucruri nestiute despre cel mai important si complex organ al corpului

Oricum ar fi, ce este important de retinut este faptul ca marimea creierului nu este corelata direct cu inteligenta si nu sunt dovezi care sa ateste ca oamenii care au trait in urma cu multe mii de ani erau mai mintosi decat cei de astazi. Un studiu publicat in 2007 intr-o publicatie a Academiei Nationale de Stiinte dezvaluia ca cimpanzeii stiu cum sa sape in savana pentru a gasi tuberculi bogati in proteinele de care au nevoie, astfel ca nu ar fi exclus ca si stramosii nostri sa fi stiut unde sa gaseasca vegetalele necesare pentru a hrani cum trebuie creierul. Oamenii de stiinta sunt de parere ca aceste cute au aparut odata cu evolutia omului, cu achizitia de noi functii cerebrale si a fost dictata de lipsa de spatiu din cutia craniana. 6.Creierul este un club exclusivist La fel ca bodyguarzii unui club de noapte, ansamblul de celule cunoscute sub numele de bariera sange-creier lasa doar cateva molecule sa patrunda in sistemul nervos central.

acum 43 luni (21 Feb 2017)

Din cele mai vechi timpuri, medici sau nu au incercat sa descifreze rolul pe care il joaca acest organ plasat intre urechi, potrivit livescience.com. Unii medici neurochirurgi au descris consistenta unui creier viu ca fiind asemanatoare pastei de dinti, insa potrivit neurochirurgului Katrina Firlik, autoarea cartii " Another Day in the Frontal Lobe: A Brain Surgeon Exposes Life on the Inside", o comparatie mai buna poate fi gasita in magazinul alimentar.

Daca nu sunteti incantati de comparatie ganditi-va asa: 80% din ce contine craniul este creier, plus cantitati egale de sange, lichid cefalorahidian si tesut neural. Daca am amesteca toate aceste ingredient intr-un blender am obtine 1,7 litri, cantitate insuficienta pentru a putea umple o sticla de lichid de 2 litri.

2...dar se face tot mai mic

Se pare ca oamenii care au trait acum 5000 de ani aveau creierul ceva mai mare decat il avem noi. "Stim din dovezile arheologice gasite in Europa, China, Africa de Sud sau Australia, faptul ca s-a micsorat cu circa 10%", a explicat antropologul John Hawks, profesor la Universitatea Wisconsin- Madison.

Cercetatorii au descoperit insa ca desi se face tot mai mic, creierul evolueaza si devine tot mai eficient. Alti oameni de stiinta sunt de parere ca cutia craniana se tot micsoreaza ca urmare a dietei care include acum alimente mai usor masticabile astfel ca o marime excesiva nu se mai justifica. Oricum ar fi, ce este important de retinut este faptul ca marimea creierului nu este corelata direct cu inteligenta si nu sunt dovezi care sa ateste ca oamenii care au trait in urma cu multe mii de ani erau mai mintosi decat cei de astazi.

3.Creierul este un aspirator de energie

Creierul omului modern este un soi de "capcaun" care aspira foarte multa energie din organism. Desi cantareste 2% din greutatea corporala, consuma circa 20% din totalul ox... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro