Creditele bancare se scumpesc in 2016

Imprumuturile pentru populatie si pentru companii se vor scumpi ca urmare a deciziei bancii centrale a Statelor Unite de a majora dobanda de politica monetara. Cei zece reprezentanti ai Fed participanti la sedinta de politica monetara au decis in unanimitate ca dobanda-cheie sa fie majorata de la un interval de 0-0,25% la 0,25-0,5%, prima masura de acest tip din ultima decada.

acum 107 luni (20 Dec 2015)

Imprumuturile pentru populatie si pentru companii se vor scumpi ca urmare a deciziei bancii centrale a Statelor Unite de a majora dobanda de politica monetara.

Rezerva Federala (Fed) a Statelor Unite a majorat saptamana trecuta dobanda de politica monetara, cu 0,25 puncte procentuale, pentru prima oara dupa 2006, semn ca economia americana a inceput sa-si revina. Cei zece reprezentanti ai Fed participanti la sedinta de politica monetara au decis in unanimitate ca dobanda-cheie sa fie majorata de la un interval de 0-0,25% la 0,25-0,5%, prima masura de acest tip din ultima decada. Dobanda de politica monetara a Rezervei Federale americane s-a aflat la nivelul zero timp de sapte ani. "Masura pune capat unei perioade extraordinare de sapte ani in care dobanda de politica monetara a fost aproape zero pentru a sustine redresarea economiei din cea mai grava criza financiara si recesiune de la Marea Depresiune", a declarat presedinta Fed, Janet Yellen.

Analistul economic Aurelian Dochia ne-a declarat ca aceasta masura va conduce la cresterea costurilor de imprumut ale Romaniei, dar si pentru creditele bancare acordate populatiei si companiilor. Datoria publica - care acum este la 40% din PIB - tinde sa creasca spre 45%, iar daca in acest timp cresc si costurile de imprumut, povara devine mai mare pentru buget", a declarat, pentru "Romania libera", Aurelian Dochia.

Dobanzile la depozite, stationare

Dochia arata ca, in afara de imprumuturile publice, cele ale Ministerului Finantelor, aceeasi tendinta se va manifesta si pe pietele private, adica imprumuturile de la banci. In cazul in care creditarea va continua tendinta ascendenta pe care a avut-o in 2015, s-ar putea ajunge in punctul in care bancile ar avea nevoie sa atraga fonduri noi si pentru asta sa creasca dobanzile la depozite", explica analistul economic.

Dochia arata ca pietele emergente asteptau aceasta marire, fiindca au suferit odata ce fluxurile de capital au plecat de ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro