Credinte si superstitii in poporul roman legate de animale. Cum prevesteste cucul cati ani mai are de trait omul

Credinte si superstitii in poporul roman legate de animale. Cum prevesteste cucul cati ani mai are de trait omul

Pana la sfarsitul secolului XIX si inceputul secolului al XX-lea, se "tineau" peste 30 de zile legate de lup, concentrate mai ales toamna si iarna, cum ar fi ziua Lupului (13 noiembrie), Cilipii de Toamna (14-21 noiembrie), Cilipii de Iarna (25-31 ianuarie) etc. De insecte, dar nu numai de ele, se leaga o ingenioasa practica de prevedere a timpului calendaristic prin observarea, la 1 septembrie, a stadiului dezvoltarii larvelor din mere si a viermilor din gogosile de stejar.

acum 49 luni (25 Mar 2017)

De exemplu, in satul Radesti, comuna Almas, din judetul Arad, se crede ca, dupa 25 martie cucul prevesteste venirea primaverii, dar si norocul omului pe acel an. Apoi numara de cate ori canta, socotind ca atatia ani va mai trai. Daca-l auzi dimineata inainte de a manca, se zicea ca "Te-a spurcat cucu"".Cucul se zice ca pleaca indata ce aude batutul si fasaitul coasei. Daca inceteaza a mai canta cu mult inainte de Sanziene, e semn ca vara va incepe cu caldura si apoi anul va fi secetos. Daca pleaca din vreme, se zice ca iarna va fi grea si lunga; daca pleaca tarziu, iarna va fi scurta si calduroasa. Cu mii de ani in urma, popoarele aflate in diferite colturi ale lumii au ales acelasi orologiu: cocosul. Ei se duc cu soarele la culcare si la a patra veghe cheama din nou oamenii la griji si la munca.

o trei ore inainte de ziua, la al doilea cantat;

o crapatul de ziua, cand canta mai des. Pana la sfarsitul secolului XIX si inceputul secolului al XX-lea, se "tineau" peste 30 de zile legate de lup, concentrate mai ales toamna si iarna, cum ar fi ziua Lupului (13 noiembrie), Cilipii de Toamna (14-21 noiembrie), Cilipii de Iarna (25-31 ianuarie) etc. Lupul trebuie sa fi avut un rol mare in viata stramosilor nostri, care fiind si crescatori de animale, aveau nu o data de patimit de pe urma lor. Si astazi la tara, pentru a ameninta si speria copiii, parintii sau bunicii mai pronunta formula "Vine lupu!". Poporul roman a observat ca acestea stau ascunse de la 14 septembrie - Ziua Crucii si pana la 17 martie -- Alexa. De insecte, dar nu numai de ele, se leaga o ingenioasa practica de prevedere a timpului calendaristic prin observarea, la 1 septembrie, a stadiului dezvoltarii larvelor din mere si a viermilor din gogosile de stejar. Daca viermele va fi zburat pe aceasta vreme, e semn ca anul va fi secetos, uscacios. Daca viermele va fi cu aripi, anul va fi potrivit in roade. Daca aripile nu-i vor fi crescut, inca, anul viitor va fi bogat in roade. Pentr... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro