Credinte populare in Sambata lui Lazar. Ziua in care mortii asteapta la poarta Raiului

Credinte populare in Sambata lui Lazar. Ziua in care mortii asteapta la poarta Raiului

A ajuns in a patra zi Iisus era departe de Betania, intr-un tinut pustiu, cand surorile lui Lazar i-au trimis mesageri si il chemau sa vina repede la casa lor, pentru ca Lazar era foarte bolnav, dar Evanghelistul Ioan nu mentioneaza amanunte despre boala lui Lazar. La scurt timp a intalnit-o si pe Maria, cealalta sora a lui Lazar, care auzise ca Invatatorul a sosit in satul lor si i-a spus si ea: "Doamne, daca ai fi fost aici, fratele nostru n-ar fi murit. Ce vraji de iubire se fac si cum aduci sporul in casa Traditii si superstitii de Sfintii Mihail si Gavril, cei care poarta cheile Raiului.

acum 50 luni (23 Apr 2016)

Dupa aceasta minune, multimile stranse la portile cetatii l-au intampinat cu flori si l-au aclamat pe Mantuitor, la intrarea in Ierusalim. Sambata din ajunul Floriilor este cunoscuta si ca Mosii de Florii, cand se fac pomeniri pentru sufletul rudelor decedate.

Prin traditie, in Sambata lui Lazar, gospodinele pregatesc placinte si le dau de pomana. In una dintre acestea, Lazar moare dupa ce a poftit la niste placinte pe care mama lui nu a putut sa le faca, pentru ca torcea. In numeroase zone din tara, fetele mai mici, imbracate in rochii albe, impodobite cu flori de primavara, merg cu colindul prin sat, spunand povestea sarmanului Lazar care a murit foarte tanar.

"Mosii de Florii"

Conform teologilor, in aceasta sambata, Biserica Ortodoxa cinsteste una dintre cele mai mari minuni savarsite de Iisus Hristos in viata pamanteana, invierea lui Lazar. Evenimentul religios s-a petrecut in localitatea Betania, unde Lazar, prietenul lui Iisus, murise de patru zile. Invierea lui Lazar a fost descrisa in Sfanta Evanghelie dupa Ioan in Capitolul 11, versetele de la 1-45.

Sfantul Evanghelist Ioan spune ca Lazar, originar din Betania (localitatea palestiniana Al-Izzariya de astazi), ca si surorile lui, Marta si Maria, facea parte din grupul persoanelor pretuite de Iisus.

A ajuns in a patra zi

Iisus era departe de Betania, intr-un tinut pustiu, cand surorile lui Lazar i-au trimis mesageri si il chemau sa vina repede la casa lor, pentru ca Lazar era foarte bolnav, dar Evanghelistul Ioan nu mentioneaza amanunte despre boala lui Lazar. Numeroasele minuni savarsite de Iisus atunci, ca si mustrarile adresate acestora de Hristos i-au indarjit pe acestia, dornici sa-l prinda si sa-l omoare. Iisus a ajuns in Betania in a patra zi de la moartea lui Lazar.

"Eu sunt invierea si viata!"

In acest timp, familia indoliata a lui Laz... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro