Credinta poate fi daunatoare cand vine vorba de stres. Concluziile unui studiu din SUA facut pe 30.000 de oameni

Credinta poate fi daunatoare cand vine vorba de stres. Concluziile unui studiu din SUA facut pe 30.000 de oameni

"Sunt psiholog pe probleme de sanatate si misiunea mea e sa ajut oamenii sa fie mai fericiti si mai sanatosi. De-a lungul unei vieti incarcate cu experiente stresante, aceasta singura schimbare biologica ar putea face diferenta intre un atac de cord indus de stres la varsta de 50 de ani si a trai bine pana la 90 de ani.

acum 61 luni (10 Nov 2017)

"Sunt psiholog pe probleme de sanatate si misiunea mea e sa ajut oamenii sa fie mai fericiti si mai sanatosi. Ma tem ca ceva ce eu predau de 10 ani face mai mult rau decat bine si are legatura cu stresul", asa si-a inceput Kelly McGonigal prelegerea din 2013 de la TEDxGlobal.

Aceasta marturiseste ca si-a schimbat parerea despre stres datorita unui studiu facut in State, timp de 8 ani, pe 30.000 de oameni, cat populatia unui orasel din Romania. In cadrul studiului, cetatenii au fost intrebati cat de stresati au fost in ultimul an si daca cred ca stresul dauneaza sanatatii.

Psihologul spune ca, potrivit studiului, riscul de moarte a crescut cu 43% in cazul oamenilor foarte stresati care credeau ca stresul dauneaza grav sanatatii, iar cei care au fost foarte stresati, dar nu vedeau in stres o asa mare problema au fost mai putini expusi. Acestia din urma au avut cel mai mic risc de deces dintre toti participantii la studiu. Cercetatorii au afirmat ca, din estimarile lor si din cifrele privind decesele pe toata tara, ca in 8 ani ar fi murit prematur 182.000 de americani din cauza credintei ca stresul e daunator. este vorba de anul 2012), ucigand mai multi oameni decat cancerul de piele, SIDA si omuciderea.

Aceasta le-a mai spus ca un test social la stres facut de Universitatea Harvard a intarit concluzia studiului de care aminteste in prima parte a prelegerii sale.

"Participantii care au invatat sa vada raspunsul la stres ca util pentru activitatea lor, erau mai putin stresati, mai putin anxiosi, mai increzatori, dar am gasit fascinanta modificarea raspunsului lor fizic la stres. Un raspuns tipic la stres are ritm cardiac crescut, si vasele de sange se contracta, asa. Dar in studiu, cand participantii si-au considerat raspunsul la stres ca util, vasele lor de sange au ramas relaxate. De fapt, aduce mult cu ceea ce se intampla in momente de bucurie sau de curaj.

... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro