Creatorul celei mai mari cupole de vitraliu din lume este roman. Cum arata minunea arhitecturala

Creatorul celei mai mari cupole de vitraliu din lume este roman. Cum arata minunea arhitecturala

Cred ca tendintele acestea ale mele, de tip liberal, de acolo mi se trag, poate de la faptul ca bunicul meu a fost carciumar, tatal meu a fost un om de afaceri si inainte si dupa ?89... Sunt de acord cu Steve Jobs cand spunea ca trebuie sa ne inconjuram de oameni destepti, nu ca sa le aratam ce trebuie sa faca, ci ca sa invatam noi ce avem de facut de la ei. "In fata motivului mi-am dat seama ca pot sa-l domin si sa fac orice" Si pentru ca a vorbit de abstract, am vrut sa aflu de ce a ales acest curent, in detrimentul altora, mai "digerabile" de catre omul de rand: "Este mai complicat de explicat acest lucru in cateva cuvinte, dar nu imposibil.... Cursuri de pictura pentru copii, dar si pentru dascali De ani de zile, Gheorghe Dican s-a implicat intr-o campanie personala de educare a publicului valcean, pornind de la radacina, cum s-ar spune. Prima - cand copilul vine in muzeu, cunoaste patrimoniul, viziteaza, afla ce este un muzeu, cine sunt cei care lucreaza aici, ce este opera de arta, ce trebuie sa facem ca sa nu se "imbolnaveasca", cine este "medicul restaurator", la ce temperatura trebuie tinuta, microclimatul, ce face restauratorul ca bolnavul sa se insanatoseasca, cine este muzeograful si cu ce se ocupa - expozitii, sta de vorba cu copiii, face planul tematic, face cercetare... Beneficiari ai cursurilor muzeale, Foto: Arhiva personala "Copiii au descoperit ca este frumos sa te exprimi prin arta" Pictorul Dican nu considera ca in acest fel ar face concurenta celor de la Scoala de Arta sau de la liceul de profil: "Dimpotriva, le-am dezvoltat copiilor curiozitatea.

acum 17 luni (5 Jan 2018)

Biblioteca Judeteana "Antim Ivireanul", din Ramnicu Valcea, adaposteste o comoara unica in tara, si probabil in lume, din punct de vedere arhitectonic, care a fost propusa sa fie inscrisa in Cartea Recordurilor. "Este cel mai mare vitraliu din Romania si este posibil sa fie cel mai mare din lume pe acest tip de rezolvare tehnica, adica pe post de acoperis. Desi cladirea in sine este o clona a bibliotecii de la Pitesti, am modificat (toti ce care am lucrat) un pic proiectul - am marit dimensiunea interioara, holul acela mare, in asa fel incat sa nu se obtureze spatiul, ca la Arges, printr-un plafon vitrat la etajul 2, ci ne-am dus in sus, pe post de acoperis si a capatat o dimensiune monumentala care ii da maretie."

Creatia "Facerea Lumii" este alcatuita din 86 de module asezate pe o suprafata de 142 mp, fiind construita la aproximativ 30 m inaltime de la baza edificiului. Acoperisul cupola-vitraliu al Biblotecii Judetene Antim-Ivireanul Valcea, Foto: Arhiva personala Vitraliul pentru eternitate Vitraliul de la Valcea, prin datele sale artistice si tehnice, este o capodopera menita sa infrunte timpul. Cum pretul materialelor a fost suportat de artist, valoarea constructiei este destul de mica - 30.000 USD. Al meu tine loc si de acoperis si este in forma de cupola, de aceea cred ca este unic in lume", ne marturiseste maestrul Dican. 12 ovale, cu cate 12 compozitii ce ilustreaza principalele tipuri de scriere cunoscute pana acum, de la tartaria, la cuneiform, fenician, hieroglific, pana la persan, chirilic, demotic si altele, iar cele doua corpuri de iluminat se compun sub forma globului pamantesc cu mediane si paralele, cam asa arata partea inferioara. "Prefer sa ma ridic pe umerii oamenilor, nu pe cadavrele lor" Cand il intreb cine este omul din spatele numelui, mustaceste uimit oarecum de intrebare si spune ca i se pare ciudata: "Sunt un om cu adevarat simplu, cu radacini sanatoase, care se trage din zona Horezului, mai exact din comuna Cernisoara, unde m-am ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro