Craciun in 1948, primul in Republica Populara Romana: "Bradul e al tuturor, stau doldora piramidele de acadele de toate culorile"

Craciun in 1948, primul in Republica Populara Romana:

Iar acum il asteapta sa coboare in mijlocul lor, in casutele frumos zugravite" Nu puteau fi ocolite nici vitrinele cu dulciuri, pe care "stau doldora piramidele de acadele de toate culorile, de bomboane de toate specialitatile si gusturile, de fursecuri si prajituri". Pomul legendar traieste de peste 500 de ani Destinul tragic al generalului Danila Papp, militarul care a luptat atat in armata austro-ungara, cat si in cea romana Legendele movilelor de la Biia: morminte pentru o armata otomana si comori pazite de flacari ce ies din pamant

acum 61 luni (25 Dec 2015)

Autorii artocolelor scrise la sfarsitul anului 1948 fac o demarcatie clara intre felul in care se sarbatorea Craciunul inainte si cum urma sa fie primul in Republica Populara Romana.

Intr-un articol publicat in revista "Realitatea ilustrata", in 26 decembrie 1948, autorul ne descrie, la inceput, atmosfera din piata, unde "brazii stau culcati, acolo in piata, in gramezi inalte, verzi, cu varfurile drepte si tepoase, inaltate semet si inchirciurate de bruma groasa, asteptand lumini si bucurii pentru ochii copiilor". Si limuzine luxoase sau sanii usoare cu clopotei si telegari sprinteni ii purtau spre casele oamenilor bogati care isi ingaduiau pentru copiii lor toate bucuriile din lume. Si ramaneau in urma ceilalti copii, cei foarte multi, care infruntau gerul si asprimea serilor de iarna cu ochii mariti, ca in extaz, cu inimile stinse de infrigurare si sufletul jinduind dupa bucurii care nu erau pentru ei. Si brazi si jucarii si lumini si artificii erau pentru acei ce le puteau plati, cu bani multi. Si fulgii de nea care pluteau ireal de usor in vazduh si troienii albi de zapada si luciul ghetii buna de patinat si brazii padurilor.

Tot in articolul din 26 decembrie 1948 se vorbeste despre ziua "in care s'au rasturnat stari de fapte care pareau de neinlaturat".

"A disparut vitrina care despartea bradul de Craciun, luminat si impodobit, de ochii si manutele copiilor. Iar acum il asteapta sa coboare in mijlocul lor, in casutele frumos zugravite"

Nu puteau fi ocolite nici vitrinele cu dulciuri, pe care "stau doldora piramidele de acadele de toate culorile, de bomboane de toate specialitatile si gusturile, de fursecuri si prajituri".

"Fabricile de zahar au lucrat din plin iar cele de produse zaharoase nu mai prididesc cu prelucrarile.

Autorul ne introduce si in atmosfera de la sindicat, unde pe o masa lunga erau asezate gramezi de sc... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro