Craciun: Am discutat cu Valcov introducerea optionalitatii Pilonului II. Dupa cateva zile, Teodorovici l-a contrazis
Pleaca de la Casa de Pensii si noi ii alocam in conturi individiale pentru fiecare participant, pe baza listelor care ne sunt furnizate. La nivel de sistem, de Pilon II si chiar si Pilon III, aproximativ 60% din totalul activelor sunt reprezentate de titluri de stat. Este an de an si tine inclusiv de performanta investitionala pe care ai avut-o. Nu ar fi mai logic care acest comision sa fie aplicat, in alt procent evident, strict pe acumularea pe care o reusiti si nu pe banii pe care intra obligatoriu? Toata industria trebuie sa trimita anual 7 milioane de scrisori catre toti participantii sa ii informeze de situatia pe care o au. Pe de o parte avem administratorii, care administreaza banii, si pe de alta avem fondul, unde sunt banii. A fost un proces activ de vanzare, a trebuit sa platesti brokeri, oameni de vanzari, care sa convinga lumea sa semneze acte de aderare la Pilonul II. In final am avut alte opinii din alte parti care au contrazis toate acestea si in momentul de fata nici nu mai stii cata greutate sa pui cand primesti astfel de mesaje.
Liviu Avram: Doamna ministru al Muncii spunea ca nu stie ca este asigurata la Pilonul II.
Radu Craciun: Necesitatea a decurs din tendintele demografice cu care se confrunta Romania. In ce masura cei care se nasc sunt in numar mai mare sau mai mic fata de generatiile actuale. Cu alte cuvinte, baza creata de generatiile tinere va fi mai numeroasa decat generatiile mature. In momentul de fata, piramida cu tinde sa devina cu varful in jos. In Romania, acest lucru este produs de existenta generatiei decreteilor, care este mai numeroasa decat generatia copiilor nostri.
Acum 10 ani s-a luat decizia ca viitorii pensionari sa nu mai depinda numai de sistemul public, pentru ca veniturile s-ar puta sa fie prea mici.
Avand in vedere ca in Pilonul I nu se strang bani deloc, haideti sa cream un sistem in care o parte din contributia noastra sa se acumuleze.
In loc sa se duca toata suma in Pilonul I, o parte se duce catre aceste conturi individuale.
Cand persoanele ies la pensie, ele iau pensie din cel putin 2 surse: o sursa este Pilonul I, iar a doua este cea din aceste economii din Pilonul II.
Exista si Pilonul III, este pensia facultativa care iti da posibilitate ca in cazul in care vrei sa economisesti mai mult pentru pensie poti investi in acest fond Pilon III. Ofera niste deductibilitati fiscale, niste posibilitati de a nu plati impozite.
Liviu Avram: Pilonul I este o afacere de stat - statul decide pensia -, iar Pilonul II este la granita. Din momentul in care acesti bani intra in conturile individuale ale oamenilor, acestia sunt bani privati, iar argumentul suprem este ca in cazul unor evenimente nedorite acei banii raman mostenire celor care sunt indreptatiti.
Posibilitatea de a lasa mostenire este stipulata in mod clar in legea pensiilor private, ceea ce statueaza, fara posibilitatea de a contesta, proprietatea privata a acestor bani.
Una din criticile formulate la adresa Pil... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro