Cozmin Gusa, despre summitul G20: Barack Obama a fost stingher. Separarea lumilor a fost deja negociata

Cozmin Gusa, despre summitul G20: Barack Obama a fost stingher. Separarea lumilor a fost deja negociata

Noi tot am vorbit si eu tot am scris in ultimii 6-7 ani, despre o rebipolarizare a blocurilor geopolitice, in conditiile in care am fost foarte clar ca dupa reinstalarea lui Obama in functia de presedinte, SUA nu au mai putut sa tina pasul in zona de leadership, nu vorbim de macroeconomie sau geoeconomie, vorbim de leadership politic.

acum 93 luni (5 Sep 2016)

"Din desfasurarea summitului, din intalnirile din prima zi, concluzia mea este ca simbolistica separarii lumilor este cea mai potrivita pentru a descrie ce se intampla. Noi tot am vorbit si eu tot am scris in ultimii 6-7 ani, despre o rebipolarizare a blocurilor geopolitice, in conditiile in care am fost foarte clar ca dupa reinstalarea lui Obama in functia de presedinte, SUA nu au mai putut sa tina pasul in zona de leadership, nu vorbim de macroeconomie sau geoeconomie, vorbim de leadership politic. Eu sunt un bun cunoscator si un adept al politicii SUA in spatiul euroatlantic, dar trebuie sa recunosc ca inca de la instalarea presedintelui Obama, ca am fost un critic al actiunilor sale externe, si am facut-o egoist, pentru ca am vazut cum domnul Obama neglijeaza exact zona care ne intereseaza pe noi, exact frontiera estica a NATO, a blocului euroatlantic care includea si Romania. Si s-a vazut cat de mare este esecul sau in Asia de Sud-Est.

"Pot sa spun foarte clar ca nu acopera nevoile stringente ale lumii si nici nu pune adevaratele probleme care exista si care in Europa, nu e asa, sunt: iminenta migratiei, finantarea terorismului, dependenta energetica. Mai este si faptul ca, apropo de migratie, suntem dependenti de toanele presedintelui Turciei, care are nu doar alura, ci si convingeri de dictator. Domnul Erdogan a fost alintatul acestor intalniri din prima zi, deci va dati seama cat de jos a ajuns diplomatia internationala, facandu-se ca uita ca, cu doar o zi inainte, alti 50.000 de functionari au fost concediati in Turcia", a spus Gusa.

Totodata, Cozmin Gusa a apreciat ca Romania nu este pregatita in materie de politica externa si a precizat ca nu vede pe ce lideri ne putem baza intr-o situatie de criza, fapt care este ingrijorator pentru tara noastra. Nu vad pe cine ne-am baza intr-un anumit joc care, foarte repede, in politica, el se se va amplifica, dar noi nu avem cum sa ii facem fata pentru ca nu a... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro