Costurile invatamantului universitar ii impovareaza pe studenti. ANOSR reclama taxe discretionare

Costurile invatamantului universitar ii impovareaza pe studenti. ANOSR reclama taxe discretionare

Taxele de scolarizare de la programele de Drept, licenta, forma de invatamant la zi, variaza intre 2000 de lei - la Universitatea Romano-Americana si 3600 de lei la Universitatea Babes-Bolyai. In cazul specializarii Medicina, diferenta intre taxele de studiu de la diferite universitati din tara este si mai mare: de la 4800 de lei la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, pana la 9000 de lei la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" Bucuresti, desi resursele investite sunt in general aceleasi. "Un alt aspect important de mentionat este faptul ca legea interzice orice forma de taxa de garantie, taxa de rulment sau denumita in alta forma decat taxa de cazare pentru prima luna de cazare la camin.

acum 50 luni (22 Mar 2015)

Subfinantarea constanta a educatiei in Romania face ca sistemul de invatamant superior sa devina tot mai greu accesibil pentru studenti, din cauza costurilor mari pe care acesta le imputa si care, de multe ori, sunt nejustificate.

Pe langa fondurile insuficiente primite de la bugetul de stat, universitatile s-au confruntat in ultimii ani si cu o drastica reducere a numarului de studenti, atat din motive demografice, cat si din cauza promovabilitatii scazute la examenului de Bacalaureat.

Taxele de scolarizare sunt nejustificat de mari la anumite universitati si difera consistent chiar si in cazul universitatilor cu acelasi profil. Pe de alta parte, costurile cazarii la camin sunt comparabile cu cele de chirie, aceasta facilitate pentru studenti indepartandu-se astfel de la scopul ei de baza, de a face invatamantul universitar accesibil si pentru tinerii fara posibilitati financiare.

Astfel, nu este de mirare ca 40% din studentii care se inscriu la facultate abandoneaza studiile universitare pana la finalizarea acestora, conform datelor primite de ANOSR de la universitati la inceputul acestui an, principalele motive ale abandonului fiind incapacitatea financiara sau probleme legate de alegerea gresita a facultatii din cauza neconcordantei cursurilor cu asteptarile studentilor.

Cifrele arunca tara noastra la coada clasamentelor europene privind proportia populatiei cu studii superioare, in Romania fiind de 21,8% la categoria de varsta 30-34 de ani, fata de media europeana de 35%. Taxele de scolarizare au crescut in ciuda protestelor studentesti

Taxele anuale de scolarizare au crescut in acest an scolar la peste o treime din universitatile din tara, potrivit unui sondaj ANOSR la care au luat parte 31 de organizatii studentesti din 21 de universitati din tara.

La Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi taxele au crescut tot pentru unele fac... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro