Costumele populare din Banat care au impanzit Romania: "Am vrut sa fac clientul sa stie cum trebuie sa fie tinuta"

Costumele populare din Banat care au impanzit Romania:

Pe langa costumele traditionale, mai poti sa gasesti si tot felul de obiecte de vremea bunicilor: unelte de tors, masini de cusut, fiare de calcat, vase si farfurii etc. Resiteanca sustine ca nu se teme de concurenta de pe piata costumelor traditionale, datorita faptului ca si-a creat o clientela fidela, insa cea mai mare suparare pe care o are este ca nu gaseste tineri pe care sa-i angajeze si sa-i invete sa creze astfel de tinute, ca sa-i duca munca mai departe.

acum 40 luni (26 Jul 2017)

Casa familei Ionascu, din cartierul resitean Calnic, este usor de identificat.

De altfel, de cum intri in casa Ionascu, realizezi ca ai trecut pragul unui muzeu al portului popular. Toate incaperile sunt impodobite cu zeci de tinute, unele fiind vechi chiar si de o suta de ani. Intrarile sunt si ele strajuite de manechine gatite, de parca se pregatesc sa plece la hora din sat.

Pe langa costumele traditionale, mai poti sa gasesti si tot felul de obiecte de vremea bunicilor: unelte de tors, masini de cusut, fiare de calcat, vase si farfurii etc.

"Eu sunt doar un fel de ajutor aici, la atelier, dar sunt pasionat de lucrurile vechi si pot spune ca am strans cateva de valoare pana acum. Uitati ulciorul ala, e cumparat de buncii mei, pe banii cu care au vandut o pereche de boi, in 1940. In 12 ani, a creat sute de costume

Liliana Ionascu este cea care duce greul, la atelierul de croitorie. Acum nu mai e singura pentru ca are deja angajate sase ajutoare, "fete" in jurul varstei de 50 de ani care lucreaza cot la cot cu ea la cusutul tinutelor populare, si doua masini computerizate, care astern pe material motivele traditionale. Insa, atelierul inca mai gaduieste si masinile vechi si ustensilele de mana, care uneori mai sunt puse la munca pentru comezile speciale.

Povestea costumelor traditionale cusute de catre Liliana a inceput prin anii 2004-2005, dar ea are radacini vechi, pentru ca se trage din dragostea ei pentru broderie si croitorie. Bine, dupa aceea, am avut si altfel de reactii, de la oameni care, cand auzeau ca fac costume populare, pur si simplu se strambau. Este, fara doar si poate, o creatoare, pentru ca fiecare tinuta care iasa din atelierul ei necesita o documentare si un studiu aprofundat despre portul popular din zona de unde vine costumul.

"Pentru ca sa pot executa un costum a trebuit sa studiez zona etnografica din care vi... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro