Cosmarul oricarui parinte: copil bolnav de cancer, obligat sa se intoarca in Romania pentru operatie, desi e internat in Italia, iar transportul ii poate fi fatal

Ministerul Sanatatii a decontat tratamentul de chimioterapie si radioterapie, pentru ca acestea nu se puteau face in tara (dupa cum spune mama copilului, este vorba despre niste procedee specifice care, pe acest tip de cancer si la aceasta varsta, nu se pot face in Romania), dar nu deconteaza transplantul pe motiv ca interventia (transplantul de celule stem) se poate face si in Romania la Institutul Clinic Fundeni Bucuresti sau Louis Turcanu din Timisoara.

acum 64 luni (4 Aug 2017)

Este o forma rara si agresiva de cancer care apare la copiii de pana la sase ani. Au plecat cu David la o clinica din Roma, unde copilul a fost supus mai multor sedinte de chimioterapie si radioterapie. In urma investigatiilor medicale, specialistii italieni au stabilii ca baiatul are nevoie de un transplant cu celule stem.

Ministerul Sanatatii a decontat tratamentul de chimioterapie si radioterapie, pentru ca acestea nu se puteau face in tara (dupa cum spune mama copilului, este vorba despre niste procedee specifice care, pe acest tip de cancer si la aceasta varsta, nu se pot face in Romania), dar nu deconteaza transplantul pe motiv ca interventia (transplantul de celule stem) se poate face si in Romania la Institutul Clinic Fundeni Bucuresti sau Louis Turcanu din Timisoara. Decizia a fost luata de o comisie regionala din cadrul Directiei de Sanatate Publica Mures, de care apartine teritorial Brasovul. Nu stiu cat au citit, ce medici fac parte din comisie, daca este membru si vreun medic pediatru oncolog cum ar fi normal. Am incercat sa luam legatura cu ei, sa discutam, dar nu am reusit", povesteste Mihai Spiridon, tatal copilului.

Legea, mai presus decat viata unui copil

Parintii baiatului au documente medicale care arata clar faptul ca baiatul nu poate fi transportat. "Medicii din Italia ne-am spus ca nu pot pune copilul pe drum, deoarece pericolul de infectie este urias.

Chiar daca parintii au acte care arata ca baiatul nu poate fi transportat, legislatia romaneasca nu permite derogari. Daca avem in tara clinici care pot face o interventie similara, nu se poate deconta aceeasi interventie in strainatate", a declarat Claudia Bularca, purtator de cuvant la Directiei de Sanatate Publica (DSP) Brasov.

Transplantul de celule stem costa 60.000 de euro, iar parintii sunt nevoiti sa suporte costurile, din moment ce copilul nu mai poate fi adus momentan in tara, iar statul roman nu poate deconta operatia. Transplant... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro