Coruptia ne afecteaza pe toti: iata cum putem lupta impotriva ei

Asa cum multi dintre dumneavoastra, cei care cititi aceste randuri, stiti cu siguranta, oamenii de afaceri se confrunta adesea cu provocari dificile, aparent imposibil de depasit in incercarea de a asigura nu doar prosperitatea, ci si supravietuirea afacerii lor. Luarea acestor masuri va asigura nu doar adoptarea de legi corespunzatoare, ci si aplicarea si respectarea lor de catre politie si instante si faptul ca societatea civila va avea permisiunea de a-i prezenta public pe cei care nu adera la aceste standarde. Alaturi de o monitorizare serioasa a aplicarii acestor reguli si standarde, este nevoie de o capacitate robusta de a trage la raspundere si a-i pune sub urmarire penala pe cei corupti si este nevoie ca bunurile obtinute in mod ilicit sa fie returnate, in cea mai mare masura posibila, victimelor actelor de coruptie.

acum 100 luni (8 Dec 2015)

Asa cum multi dintre dumneavoastra, cei care cititi aceste randuri, stiti cu siguranta, oamenii de afaceri se confrunta adesea cu provocari dificile, aparent imposibil de depasit in incercarea de a asigura nu doar prosperitatea, ci si supravietuirea afacerii lor. Desi eradicarea unei practici care a afectat civilizatia de la inceputurile sale este poate imposibila, cred ca nivelul la care coruptia afecteaza oamenii, reduce credibilitatea institutiilor si blocheaza afacerile poate fi redus semnificativ.

Fara indoiala, pentru a avea succes in lupta impotriva coruptiei va fi nevoie de masuri substantiale in plan national si international care sa asigure progresul pe care companiile, tarile si cetatenii acestora il merita si la care au dreptul. Acolo am colaborat cu Rusia si peste 160 de tari pentru a propune, discuta si adopta masuri practice de lupta impotriva coruptiei.

Pentru ca aceste natiuni sa prospere intru totul, ele trebuie nu doar sa aplice in totalitate standardele privind lupta impotriva coruptiei si transparenta, ci si sa permita societatii civile sa-si indeplineasca importantul si adecvatul rol de asigurare a integritatii autoritatilor si sporire a transparentei, in beneficiul cetatenilor. Luarea acestor masuri va asigura nu doar adoptarea de legi corespunzatoare, ci si aplicarea si respectarea lor de catre politie si instante si faptul ca societatea civila va avea permisiunea de a-i prezenta public pe cei care nu adera la aceste standarde.

Guvernul estonian isi valorifica experienta in e-guvernare si securitate cibernetica pentru dezvoltarea de proiecte de asistenta destinate combaterii coruptiei si sporirii transparentei in Ucraina, Republica Moldova, Republica Kargaza, Uzbekistan, Georgia, Belarus, Palestina, Tunisia si Afganistan. Estonia a fost un partener eficient al SUA in mai multe initiative, inclusiv intr-un proiect de imbunatatire a capacitatii de e-guvernare in Ucraina, care vizeaza coruptia, si care a fost co-finant... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro