Coruptia de la Chisinau inchide drumul Moldovei spre Occident

"Ar fi ilogic si iresponsabil" Deutsche Welle, care il citeaza pe directorul BM pentru Republica Moldova, Alex Kremer, arata ca suportul bugetar de 45 de milioane de dolari nu va mai fi virat in conturile Guvernului de la Chisinau. "Vor trebui sa renunte la jocul dublu" Pe deasupra, scrie Deutsche Welle, "la ultima sedinta a Guvernului la care acesta si-a prezentat oficial demisia, ministrii din partea Partidului Democrat (bratul politic al oligarhului Vlad Plahotniuc) au blocat pachetul de legi privind reorganizarea Comisiei Nationale de Integritate, menit sa asigure independenta CNI, prin excluderea controlului politic - una din conditiile prevazute in Acordul de finantare de catre Uniunea Europeana a reformei justitiei in Republica Moldova.

acum 101 luni (17 Jun 2015)

Efectele se tin lant dupa ce coalitia de guvernare a refuzat sa lichideze cele trei banci implicate in "jaful secolului", decizand in schimb "nationalizarea" lor. In vreme ce tineau discursuri impecabile "pe linia europeana" - un diplomat de la Bruxelles a declarat pentru New York Times ca moldovenii au invatat foarte repede sa spuna exact acele lucruri pe care Europa vrea sa le auda -, acasa mimau reformele, consolidandu-si in schimb controlul asupra institutiilor si resurselor, cultivand legaturile subterane cu Rusia si adancind in acest fel coruptia.

Moldova a devenit placa turnanta a finantelor negre rusesti, care foloseau bancile moldovene ca statie de tranzit pentru spalarea de bani inainte de transferul in conturile off-shore. Dimensiunea acestui flagel a devenit evidenta pentru intreaga lume toamna trecuta, cand din conturile a trei banci moldovene ("Banca de Economii", "Banca Sociala" si "Unibank") a disparut un miliard de dolari. In schimb, Consiliul coalitiei de guvernare (formata din Partidul Liberal Democrat si Partidul Democrat) a decis nationalizarea BEM, ceea ce inseamna preluarea pierderilor la bugetul de stat si finantarea, practic, din banii publici a celei mai mari fraude din scurta istorie a Moldovei.

"Ar fi ilogic si iresponsabil"

Deutsche Welle, care il citeaza pe directorul BM pentru Republica Moldova, Alex Kremer, arata ca suportul bugetar de 45 de milioane de dolari nu va mai fi virat in conturile Guvernului de la Chisinau.

Orice incercare de a nationaliza si recapitaliza Banca de Economii nu ar spori doar costul direct pentru bugetul public, dar ar crea si un risc ca banii contribuabililor sa fie utilizati pentru a acoperi pierderile ascunse si pierderile potentiale de viitor. Daca acest lucru ar fi adevarat, revitalizarea Bancii de Economii le-ar permite sa extraga si mai multi bani din contul contribuabililor. Ar fi ilogic si iresponsabil ca Banca Mondiala sa transfere in bugetul Moldovei banii action... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro