Corupt, dar liber. Gardianul care a vandut sute de telefoane detinutilor din Penitenciarul Galati a fugit in Germania

Corupt, dar liber. Gardianul care a vandut sute de telefoane detinutilor din Penitenciarul Galati a fugit in Germania

Fostul agent sef Constantin Mocanu (judecat in prezent sub acuzatia ca ar fi primit mita pentru a procura detinutilor din Penitenciarul de Maxima Siguranta de la Galati din sute de telefoane), nu va raspunde pentru faptele sale in fata judecatorilor Tribunalului galatean. Ciudat este ca fostul gardian este acuzat doar de constituire de grup infractional organizat si introducerea intr-o unitate de detentie de marfuri neautorizate, de parca ar fi introdus in penitenciar covrigi, nu mijloace de comunicare, unele dintre ele folosite pentru inselaciuni prin metoda "Accidentul".

acum 76 luni (29 Jun 2015)

Fostul agent sef Constantin Mocanu (judecat in prezent sub acuzatia ca ar fi primit mita pentru a procura detinutilor din Penitenciarul de Maxima Siguranta de la Galati din sute de telefoane), nu va raspunde pentru faptele sale in fata judecatorilor Tribunalului galatean. Mocanu se afla de circa trei ani in Germania, unde se pare ca a obtinut un contract de munca, si nu mai are de gand sa revina in tara. Un amarat de telefon de 1 euro se vindea in puscarie 300 de euro

In fapt, Constantin Mocanu este acuzat ca, impreuna cu cativa complici din interiorul si din exteriorul Penitenciarului, a pus la cale o filiera prin intermediul careia faceau bani frumosi din vanzarea de telefoane mobile si accesorii catre detinuti.

Un telefon care costa cativa euro an orice magazin din oras, era convertit dupa gratii in 200-300 de euro, iar gardianul isi tragea partea leului din aceasta poveste, avand un tarif fix de 300 de lei pentru fiecare aparat preluat de la gard si livrat complicilor din puscarie.

Ancheta in ceea ce priveste faptele lui Constantin Mocanu a debutat in 2011, totul plecand de la sesizarea unui detinut cum ca i s-ar fi oferit un telefon mobil cu cartela la pretul de 300 de euro.

Incarcatorul se livra separat, la 50 de euro bucata, insa exista si un "serviciu special" de pastrat si incarcat mobile (pentru a evita confiscarea cu ocazia controalelor inopinante in celule), care costa 100 de euro pe luna.

Partea de oras era asigurata de un anume Grigore Constandache, care se ocupa cu procurarea telefoanelor, a incarcatoarelor si a cartelelor, dar si de incasarea banilor de la rudele cumparatorilor din puscarie.

Constantin Mocanu avea misiunea de a prelua telefoanele mobile de la Constandache, pe care apoi le plasa in locuri bine stabilite din spatiul de detentie: dupa calorifere, in cosurile de gunoi sau in alte spatii unde avea a... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro