Corina Cretu a primit cel mai supervizat portofoliu

Doamna Cretu a primit in administrare aproape 352 de miliarde de euro pentru dezvoltarea regiunilor, dar activitatea sa se va afla sub cea mai stricta supraveghere din intreaga Comisie, un lucru care va deveni foarte clar cu ocazia audierilor din Parlamentul European, cand Juncker se va putea apara de acuzatiile ca doamna Cretu este lipsita de experienta si nu are nici o competenta in domeniu sustinand ca a pus in jurul ei atatea mecanisme de supervizare si plase de siguranta incat e inofensiva.

acum 92 luni (10 Sep 2014)

Candidatul desemnat de Guvernul Ponta pentru pozitia de comisar european din partea Romaniei va ocupa mult-ravnitul portofoliu al Politicilor Regionale, in administrarea caruia se afla o treime din bugetul pentru exercitiul bugetar 2014-2020.

Daca Liviu Dragnea isi freaca mainile de bucurie in speranta ca, prin numirea Corinei Cretu in functia de comisar European pentru Politici Regionale, va fi inundat cu fonduri europene si va primi reglementari "cu dedicatie" care sa-i permita sa cheltuiasca mai multi bani pentru care sa dea cat mai putin socoteala la Bruxelles, va trebui sa puna dopul inapoi sticlei de sampanie. Timmermans este insarcinat cu mai buna reglementare, Relatiile Interinstitutionale, Statul de Drept si Carta Drepturilor Fundamentale, iar Juncker a tinut sa sublinieze ca acesta va fi "mana sa dreapta", care va coordona activitatea vicepresedintilor si va superviza intreaga activitate de reglementare a Comisiei. Ceilalti vicepresedinti sunt Kristalina Georgieva (Bulgaria) - Buget si Resurse Umane -, Andrus Ansip (Estonia) - Piata Unica Digitala -, Alenka Bratusek (Slovenia) - Uniunea Energetica -,Valdis Dombrovskis (Letonia) - Euro si Dialog Social - si Jyrki Katainen (Finlanda) - Locuri de Munca, Crestere Economica, Investitii si Competitivitate. Juncker s-a grabit sa precizeze ca nu vor exista comisari de rangul intai si de rangul al doilea si ca toti vor colabora pe baze colegiale, dar pe de alta parte a afirmat ca vicepresedintii vor actiona ca "un filtru" intre comisari si presedinte atat in privinta reglementarilor propuse, cat si a deciziilor Comisiei.

Din acest punct de vedere, singurul portofoliu care va fi supervizat de nu mai putin de patru vicepresedinti (toti, cu exceptia doamnei Georgieva, care se va ocupa de bucataria interna a institutiilor europene, dar si de Oficiul Antifrauda - OLAF), plus de prim-vicepresedinte, va fi cel al Politicii Regionale. Pentru comparatie, nici portofoliul pentru Afaceri Economice si Financi... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro