Coridorul Verde al Dunarii, un proiect in permanenta reactualizare

Cu toate ca aproape in fiecare an se ajunge ca sute de hectare din Lunca Dunarii sa fie inundate si exista solutia tehnica elaborata de specialisti, renaturarea unor zone riverane, punerea in practica a acestui proiect este amanata de la an la an, pentru ca in joc sunt interesele marilor latifundiari, care au exploatatii agricole pe 110.000 hectare din lunca fluviului. Trebuie sa vedem exact de unde putem sa alocam bani, sa vedem ce inseamna si ca timp si ce inseamna si ca pondere financiara si le-am propus colegilor de la «Apele Romane» si celorlalti colegi sa identificam o alta sursa de finantare decat sursa bugetului de stat, astfel incat sa putem sa demaram acest proiect, care ar fi extrem de important si ar rezolva mult mai multe probleme decat noi ne-am astepta", ne-a declarat Gratiela Gavrilescu.

acum 49 luni (11 May 2015)

Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, a confirmat la Galati ca va fi reactualizat proiectul renaturarii a 530.000 de hectare.

Cu toate ca aproape in fiecare an se ajunge ca sute de hectare din Lunca Dunarii sa fie inundate si exista solutia tehnica elaborata de specialisti, renaturarea unor zone riverane, punerea in practica a acestui proiect este amanata de la an la an, pentru ca in joc sunt interesele marilor latifundiari, care au exploatatii agricole pe 110.000 hectare din lunca fluviului. A fost elaborat de Institutul National de Cercetari Delta Dunarii (INCDD) Tulcea, in colaborare cu alte cinci institute de cercetari. Proiectul a costat peste 40 miliarde de lei vechi si viza refacerea ecosistemelor din Lunca Inferioara a Dunarii pe o suprafata de 530.000 ha de teren. Dupa ce a fost finalizat si trebuia sa se treaca la faza de executie, solutia specialistilor a fost schimbata de responsabilii din Ministerul Mediului. S-a intamplat asta si cu prilejul vizitei la Galati a ministrului Mediului, Apelor si Padurilor, Gratiela Gavrilescu, care a fost insotita de presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, Toma Petcu, si secretarul de stat la Ministerul Mediului, Pasztor Sandor.

"Eu am cerut de la bun inceput in minister sa vad toate studiile pentru care noi am cheltuit bani publici, sa vina directiile respective cu toate studiile de fezabilitate chiar la inundatii, pentru ca s-au cheltuit bani. Trebuie sa vedem exact de unde putem sa alocam bani, sa vedem ce inseamna si ca timp si ce inseamna si ca pondere financiara si le-am propus colegilor de la «Apele Romane» si celorlalti colegi sa identificam o alta sursa de finantare decat sursa bugetului de stat, astfel incat sa putem sa demaram acest proiect, care ar fi extrem de important si ar rezolva mult mai multe probleme decat noi ne-am astepta", ne-a declarat Gratiela Gavrilescu.

Sansele realizarii proiectului sunt si de aceasta data destul de mici, pentru ca reactualizar... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro