Corespondenta intre Eminescu si Negruzzi: "Daca versurile de la mine vi se par rele, aruncati-le-n foc!"

Corespondenta intre Eminescu si Negruzzi:

Primele pagini din revista "Convorbiri literare", aparuta pe 15 ianuarie 1889, debutau cu cateva scrisori redactate si trimise de Mihai Eminescu pe vremea cand era colaborator al revistei, pastrate de directorul de atunci, Iacob Negruzzi. Multe dintre scrisorile lui Eminescu, care veneau "la pachet" cu poezii, poeme, studii, dateaza din perioada cand acesta studia la Viena (intre 1869 si 1862) si Berlin (intre 1872 si 1874) , in aceeasi perioada cand a inceput coaborarea cu revista "Convorbiri literare", dar sunt si din ultimii sai ani de viata, cand era internat la ospiciul de langa localitatea Manastirea Neamt. Extrase din scrisorile lui Mihai Eminescu catre Iacob Negruzzi "Ungurii ne seamana in multe rele, noua" In mai multe scrisori, Eminescu vorbeste despre studiul intens al lui Slavici referitor la cultura ungurilor si deosebirile de caracter dintre romani si maghiari, care avea sa fie publicat in revista de la Iasi in 14 numere.

acum 59 luni (19 Apr 2015)

Primele pagini din revista "Convorbiri literare", aparuta pe 15 ianuarie 1889, debutau cu cateva scrisori redactate si trimise de Mihai Eminescu pe vremea cand era colaborator al revistei, pastrate de directorul de atunci, Iacob Negruzzi. Tot pe 15 ianuarie, in acelasi an, se implineau 49 de ani de la nasterea sa. [...]", scria, printr-o scrisoare adresata comitetului de redactie al revistei "Convorbiri literare", Iacob Negruzzi, cel care fondase si condusese publicatia lunara vreme de 28 de ani.

Multe dintre scrisorile lui Eminescu, care veneau "la pachet" cu poezii, poeme, studii, dateaza din perioada cand acesta studia la Viena (intre 1869 si 1862) si Berlin (intre 1872 si 1874) , in aceeasi perioada cand a inceput coaborarea cu revista "Convorbiri literare", dar sunt si din ultimii sai ani de viata, cand era internat la ospiciul de langa localitatea Manastirea Neamt.

"Stergeti ce vi se va parea bun de sters" Iacob Negruzzi, 28 de ani la conducerea revistei "Convorbiri literare"

In anul 1863, impreuna cu Petre P. Carp, Titu Maiorescu, Vasile Pogor si Theodor Rosetti, Iacob Negruzzi, fiul lui Constantin (Costache) Negruzzi, a infiintat societatea culturala "Junimea" si revista "Convorbiri literare", pe care a condus-o timp de 28 de ani (in perioada 1867 - 1895). Revista isi propunea discutarea unor probleme lingvistice, organizarea unor cenacluri prin care sa raspandeasca idei, cunostinte de literatura, istorie, economie, politica si sa promoveze noi valori din cultura romaneasca. Stergeti ce vi se va parea bun de sters", ba chiar cerea sa nu fie publicate daca nu sunt pe placul lui Negruzzi: "Daca cele ce v'alatur de la mine, ar fi rele, nu va jenati de fel si aruncati-le' foc".

Nu doar literatura si unele lucrari la care lucra impreuna cu prietenul sau, scriitorul Ioan Slavici, il preocupau, ci si diferentele sociale intre Austria si Viena, pe care prefera, insa, sa nu ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro