Corespondenta din Varsovia. Primele ore: discutia si documentul comun NATO-UE

Corespondenta din Varsovia. Primele ore: discutia si documentul comun NATO-UE

Este un pas politic esential, absolut novator, dorit foarte tare si de mult timp de unii actori majori ai UE si NATO, avand insa in fata, timp de peste un deceniu, opozia totala si inflexibila a Marii Britanii, impruna cu cele cateva tari eurosceptice care s-au simtit tentate la un moment dat sa mearga de un fel de promisiune de "umbrela de securitate britanica", intermediind relatia mai departe cu partenerul american.

acum 48 luni (8 Jul 2016)

>

Va fi si prima intalnire dupa BREXIT, ocazie pentru a incepe o evaluare asupra efectelor pe care aceasta decizie le va avea nu numai la nivelul structurilor institutionale ale UE, ci si asupra sistemului de securitate global.

Intalnirea intre liderii europeni si presedintele american a fost decisa cu ocazia Summitului G7 de la Ise-Shima (Japonia), iar acum se prefigureaza o discutie care are pe agenda lupta impotriva terorismului, dar si nevoia deunei formule noi, de cooperare extinsa intre UE si SUA, mai ales in ce priveste doua aspecte esentiale: atitudinea comuna fata de Rusia si importanta data semnarii TTIP, Parteneriatul transatlanic pentru comert si investitii. Unele dintre aceste aspecte vor fi discutate pe o alta tonalitate si in cu totul alt context de securitate, dupa deciziile asteptate la finalul Smmitului de acum de la Varsovia. Este important acest fapt deoarece urmeaza o intalnire ulterioara de analiza a impactului acestor decizii (dar si a eventualelor masuri de retorsiuni ale Rusiei) cu ocazia Summitului G20 de la Hanzou, pe 4-5 septembrie.

La ora 13.30 (ora Bucurestiului), Juncker, Tusk si Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg vor semna o Declaratie Comuna - premiera in istoria celor doua organizatii - privind asumarea de catre cele doua organizatii a unor obiective comune care sa raspunda provocarilor de securitate fara precedent venite din est, din partea Federatiei Ruse, dar si din sudul extins, Maghreb si Orientul Apropiat. Cu acea ocazie, sefii europeni de stat si guverne au optat in unanimitate pentru o intarire a relatiei intre cele doua institutii "in lumina scopurilor si valorilor comune si datorita amenintarilor fara precedent din est si din sud".

In declaratia comuna care va deveni publica cam la o ora dupa ce publicam acest articol, se vor prezenta "parallel playbooks on hybrid threats", adica prima decizie in istoria celor doua organizatii de a formaliza, la nivel politic si militar ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro