Corespondenta din Croatia. Cum a ajuns "cazul Ponta" subiect de discutie si la Zagreb. Croatia a trecut printr-un caz Ponta

Corespondenta din Croatia. Cum a ajuns

Dupa ce s-a intalnit cu Zoran Milanovici, premierul de centru-stanga al Croatiei, o intrevedere la care presa nu a avut acces, presedintele Klaus Iohannis a fost primit, la ceas de seara, de Kolinda Grabar-Kitarovic, primul presedinte femeie din istoria Croatiei, politician de centru-dreapta. Suspectat de coruptie, Sanader a fost condamnat in noiembrie 2012 de un tribunal regional din Zagreb la zece ani de inchisoare pentru luare de mita in valoare de cinci milioane de euro de la compania ungara MOL in contextul preluarii de catre aceasta a societatii croate INA, in 2009. Totodata, acesta este primul contact oficial in plan bilateral intre presedintii Romaniei si Croatiei de la preluarea mandatelor si cea de a treia vizita oficiala a unui sef de stat strain in Croatia, de la preluarea mandatului de catre presedintele Kolinda Grabar-Kitarovic (18 februarie 2015), dupa vizitele presedintilor bulgar si italian.

acum 86 luni (15 Jun 2015)

Dupa ce s-a intalnit cu Zoran Milanovici, premierul de centru-stanga al Croatiei, o intrevedere la care presa nu a avut acces, presedintele Klaus Iohannis a fost primit, la ceas de seara, de Kolinda Grabar-Kitarovic, primul presedinte femeie din istoria Croatiei, politician de centru-dreapta.

Ceremonia de primire a presedintelui, programata in aer liber, a fost pusa sub semnul intrebarii de ploaia marunta care a cazut peste Zagreb pe tot parcursul zilei. Cu jumatate de ora inainte de ora stabilita, a ie.sit soarele, insa covorul rosu pe care urmau sa calce cei doi sefi de stat era serios imbibat cu apa. S-au intonat imnurile de stat, ascultate de cei doi lideri cu mana la inima. (Va salut, soldati!), presedintele Iohannis si omologul sau croat au intrat in Palatul Prezidential, amplasat intr-o padure de la marginea orasului, un fel de Scrovistea a Bucurestiului. Au urmat 20 de minute de convorbiri tete-a-tete, apoi cei doi sefi de stat au intrat intr-o incapere in care asteptau consilierii. Dupa alte discutii de jumatate de ora, in Salonul de stat s-a tinut conferinta de presa comuna.

"Toleranta zero fata de coruptie"

La finalul conferintei, presedintele Klaus Iohannis a fost intrebat in ce masura afecteaza aderarea Romaniei la Schengen problemele cu Justitia pe care le are premierul Victor Ponta. Romania a facut progrese semnificative, notabile as putea spune, in domeniul combaterii coruptiei, iar speta trista de care ati amintit ( n.r.- faptul ca premierul Victor Ponta este urmarit penal) arata ca lupta anticoruptie se desfasoara din plin si cu siguranta vom trece cu bine de aceasta faza fierbinte", a spus Iohannis.

De partea cealalta, Kolinda Grabar- Kitarovic, a fost cat se poate de categorica. Nu cred ca lupta impotriva coruptiie va afecta negativ aderarea la Schengen", a spus presedintele Croatiei, un lider care a privit de foarte aproape problemele de coruptie... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro