Corespondenta de la Madrid. Iohannis si marea problema a romanilor din Spania: dubla cetatenie

Corespondenta de la Madrid. Iohannis si marea problema a romanilor din Spania: dubla cetatenie

In vizita de doua zile la Madrid, presedintele Klaus Iohannis a fost primit de Regele Felipe al VI-lea si de premierul Mariano Rajoy. Formularea destul de vaga din Constitutie este completata de Codul Civil spaniol, care explica ce insemana legaturi istorice: tari care au fost colonii (tarile din America Latina plus Guineea Ecuatoriala si Filipine) si state care vorbesc limba spaniola sau portugheza. Singurele tari europene cu care Spania are acord de dubla cetatenie sunt Portugalia si Andorra, ultima avand ca limba oficiala catalana si care are in plus o numeroasa comunitate de portughezi.

acum 89 luni (13 Jul 2015)

In vizita de doua zile la Madrid, presedintele Klaus Iohannis a fost primit de Regele Felipe al VI-lea si de premierul Mariano Rajoy. Daca intalnirea cu monarhul spaniol a fost strict o chestiune diplomatica, intalnirea cu premierul a adus pe masa discutiilor o problema la zi pentru romanii din Spania, cea mai mare comunitate de straini din tara iberica. Chestiunea arata in felul urmator: multi romani ajunsi in Spania la inceputul anilor 2000 vor acum, pe langa cetatenia romana, si cetatenie spaniola, insa se lovesc de legislatie.

Constitutia Spaniei spune ca Guvernul de la Madrid poate semna acorduri de dubla cetatenie "doar cu statele cu care are legaturi istorice". Formularea destul de vaga din Constitutie este completata de Codul Civil spaniol, care explica ce insemana legaturi istorice: tari care au fost colonii (tarile din America Latina plus Guineea Ecuatoriala si Filipine) si state care vorbesc limba spaniola sau portugheza. Singurele tari europene cu care Spania are acord de dubla cetatenie sunt Portugalia si Andorra, ultima avand ca limba oficiala catalana si care are in plus o numeroasa comunitate de portughezi.

"Exista o cetatenie europeana"

Presedintele Iohannis si premierul Mariano Rajoy au dezbatut acest subiect, insa concluziile sunt mai mult declaratii de politete decat fapte concrete."Problema cetateniei este una din temele importante pentru multi romani, am abordat aceasta chestiune. Suntem deschisi si gata sa colaboram", a spus si Marian Rajoy, care a laudat insa modul in care romanii s-au integrat in societatea spaniola. "Comunitatea romaneasca in Spania atinge un milion de persoane si este integrata deplin in Spania, o comunitate care a contribuit la dezvoltarea societatii noastre. Este un exemplu de succes de integrare in Europa", a spus Rajoy. "In ultimii ani, sute de mii de cetateni romani s-au stabilit in Spania si au devenit astazi comunitatea straina cea mai numeroasa din tara noastra. P... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro