Corespondenta de la Erevan. "Credeti ca, daca in loc de Uniunea Eurasiatica semnam un acord cu UE, francezii ar fi cumparat coniac armenesc ca rusii?"

Corespondenta de la Erevan.

In ceea ce priveste asa-zisele modele divergente de integrare, adica aderarea la Uniunea Economica Eurasiatica si calitatea de membru al Parteneriatul Estic cu UE si un eventual tratat de liber-schimb cu blocul comunitar, rolul Armeniei trebuie gandit ca o veriga de legatura intre pietele eurasiatice si cele vestice, a explicat Sargsian. "Bineinteles ca suntem ingrijorati de exporturile de armament rusesc in Azerbaidjan" In ciuda relatiilor stranse cu Rusia si a importantei acordata acestora, presedintele armean recunoaste ca Moscova le da si batai de cap guvernantilor de la Erevan.

acum 93 luni (19 Mar 2015)

Anul trecut, valoarea schimburilor comerciale a ajuns la 1,4 miliarde de dolari, in timp ce investitiile ruse in Armenia au totalizat peste trei miliarde de dolari. Aproximativ 300 de societati cu capital rus desfasoara operatiuni in Armenia", a declarat astazi presedintele armena Serj Sargsian, prezent la forumul international organizat la Erevan pentru comemorarea a 100 de ani de la genocidul populatiei armene in timpul Imperiului Otoman. In ceea ce priveste asa-zisele modele divergente de integrare, adica aderarea la Uniunea Economica Eurasiatica si calitatea de membru al Parteneriatul Estic cu UE si un eventual tratat de liber-schimb cu blocul comunitar, rolul Armeniei trebuie gandit ca o veriga de legatura intre pietele eurasiatice si cele vestice, a explicat Sargsian. "Nimeni nu poate spune ca nu exista nimic bun in UE, la fel cum nimeni nu poate spune ca nu exista nimic rau in UE", a spus presedintele. La Vilnius, in noiembrie 2014 - deja notoriul summit al Parteneriatului Estic care a marcat izbucnirea miscarii Euromaidan in Ucraina - UE si Armenia si-au reafirmat angajamentul de a a-si consolida relatiile bilaterale, insa de atunci nu a fost semnat niciun acord de asociere si liber-schimb, aceste tratate reprezentand punctul terminus in logica Parteneriatului Estic, prin care UE a vrut sa-si consolideze relatiile cu vecinii din spatiul ex-sovietic. Este insa foarte putin probabil ca Parteneriatul Estic sa aduca semnarea unui astfel de tratat cu Armenia prea curand. "Economia Armeniei nu este una dezvoltata, iar zeci de mii de locuri de munca de aici depind de pietele eurasiatice. Credeti ca, daca Armenia nu ar fi intrat in Uniunea Eurasiatica si, in schimb, ar fi semnat un acord de liber schimb cu UE, francezii ar vinde in supermarketurile lor coniac armenesc? Am luat o decizie pragmatica, trebuie sa ma gandesc la acele zeci de mii de locuri de munca", a explicat presedintele. In acelasi timp, Johannes Hahn, comisarul European pentru Politica de Vecinatate... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro