Corespondenta de la Chisinau."Proiectul Republica Moldova a esuat"

Reprezentanțiii societății civile de la Chișinău, susținuți de mii de manifestanți, au lansat astăzi președinților Klaus Iohannis și Nicolae Timofti o cerere oficială ca cele două țări să se unească. Nume importante din capitala moldovenească, precum Anatol Petrenco, Valeriu Saharneanu, Andrei Turcanu, Văl Butnaru, Mihai Cimpoi, dar și mulți alții au organizat cu această ocazie cea de-a patra Mare Adunare Națională, primele trei fiind legate de evenimente importante din istoria basarabenilor: trecerea la grafia latină, in 1989, schimbarea denumirii statului, in Republica Moldova, in 1990, și proclamarea independenței față de URSS, in 1991. Răspunsul e destul de complicat și se imparte in multe direcții, de la lipsă de voința a clasei politice de la Chișinău pană la lipsă de susținere din partea marilor puteri.

acum 89 luni (5 Jul 2015)

Reprezentanțiii societății civile de la Chișinău, susținuți de mii de manifestanți, au lansat astăzi președinților Klaus Iohannis și Nicolae Timofti o cerere oficială ca cele două țări să se unească. Cum s-a ajuns la această situație

Mii de basarabeni s-au adunat astăzi in Piața Mării Adunări Naționale din Chișinău, pentru a solicita in mod oficial unirea Romaniei cu Republica Moldova. Nume importante din capitala moldovenească, precum Anatol Petrenco, Valeriu Saharneanu, Andrei Turcanu, Văl Butnaru, Mihai Cimpoi, dar și mulți alții au organizat cu această ocazie cea de-a patra Mare Adunare Națională, primele trei fiind legate de evenimente importante din istoria basarabenilor: trecerea la grafia latină, in 1989, schimbarea denumirii statului, in Republica Moldova, in 1990, și proclamarea independenței față de URSS, in 1991.

Tot astăzi, a fost creat Consiliului onorific al Blocului Unității Naționale, o entitate ce reunește 22 de organizații civice din Republică Moldova, la care se adaugă zeci de organizații ale basarabenilor din diaspora.

Cu toții au adoptat o rezoluție in care se cere oficial președinților Romaniei și Republicii Moldova să intreprindă toate demersurile legale pentru că unirea dintre cele două țări să se intreprindă pană in anul 2018, atunci cand va fi sărbătorit centenarul Marii Unirii de la 1918. Deputatul a mai spus că in toate partidele politice de la Chișinău există facțiuni prounioniste, deși unioniștii nu reprezintă acum o pondere in Parlament.

Printre miile de manifestanți l-am intalnit și pe profesorul Ion Iovcev, directorul Liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol. Acesta mi-a spus că un pas important a fost făcut de ministrul Educației de la Chișinău, Maia Sandu.

Apelul pe care il face acum intelectualitatea basarabeană dintre Prut și Nistru merge pe ideea că Republică Moldova, că proiect de țara, a eșuat. Au ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro