Coreea de Nord sustine ca este un stat nuclear capabil sa loveasca Statele Unite

Coreea de Nord sustine ca este un stat nuclear capabil sa loveasca Statele Unite

Acest tir de racheta balistica intercontinentala (ICBM) pune capat unei pauze de testare care dura de mai bine de doua luni. Seulul, capitala sud-coreeana, care are 10 milioane de locuitori, se afla la aproximativ 50 de kilometri de linia de demarcatie dintre Coreea de Sud si Coreea de Nord. Orasul se afla in raza de actiune a unor importante unitati de artilerie si de rachete desfasurate de Phenian de-a lungul liniei, iar un studiu realizat de grupul de reflectie Nautilus din California a ajuns la concluzia ca aproximativ 65.000 de civili si-ar pierde viata la Seul in prima zi a unui atac nord-coreean cu arme conventionale.

acum 30 luni (29 Nov 2017)

Acest tir de racheta balistica intercontinentala (ICBM) pune capat unei pauze de testare care dura de mai bine de doua luni.

"Kim Jong-un a declarat cu mandrie ca ne-am realizat, in sfarsit, cauza istorica - obtinerea unei forte nucleare de stat, punerea la punct a unei puteri balistice", a afirmat ea. "Marele succes al testului ICBM Hwasong-15 este o victorie ce nu are pret, obtinuta de marele popor erou" al Coreei de Nord. De altfel, presa oficiala a vorbit despre cea mai sofisticata arma de pana acum. "Sistemul de armament de tip ICBM Hwasong-15 este o racheta intercontinentala echipata cu o ogiva grea, extrem de mare, capabila sa loveasca totalitatea teritoriului continental american", a transmis agentia de presa KCNA. Potrivit Phenianului, racheta a atins o altitudine de 4.457 de kilometri inainte de a cadea la 950 de kilometri de locul de lansare. Un specialist occidental a apreciat ca traiectoria "in clopot", pe verticala, sugereaza ca aceasta are o raza de actiune de 13.000 de kilometri, suficienta pentru a atinge oricare dintre principalele orase americane. Un raspuns dat SUA Agentia France-Presse comenteaza ca acest tir are toate elementele pentru a reprezenta o sfidare la adresa presedintelui Trump, care a anuntat recent impunerea unor noi sanctiuni Phanianului si care a introdus Coreea de Nord pe lista americana a statelor care sustin terorismul, noteaza News.ro. Trump s-a aratat evaziv in raspunsul sau initial, in timp ce Consiliul de Securitate al ONU a acceptat sa se reuneasca de urgenta. Jang Kwang Hyok, in varsta de 32 de ani, avea o intrebare pentru presedintele american. Phenianul, care se afla la al treilea tir reusit de ICBM, inca mai are de demonstrat ca stapaneste tehnologia reintrarii ogivelor din spatiu in atmosfera. Insa specialistii apreciaza ca este cel putin pe punctul de a dezvolta o capacitate operationala de atac intercontinental. In opinia lui David Wright, un expert in controlul armamentului de la Union of concerned scientists... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro