Coposu, supravegheat pas cu pas. "A fost mobilizata o armata de securisti, activisti de partid si informatori"

Coposu, supravegheat pas cu pas.

Potrivit documentelor descoperite de catre istoricul Marin Pop, cercetator stiintific in cadrul Muzeului Judetean de Istorie si Arta Zalau, in arhivele Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, Corneliu Coposu a primit mai multe invitatii pentru a participa la acest eveniment deosebit: una de de la fina sa, profesoara Valeria Ciocean, o alta de la Ioan Seran, fost vizitiu al familiei, si o alta de la Traian Marcus, fostul pastor de oi al familiei. Dupa cum reiese din documentele consultate de catre istoricul salajean, pe parcursul vizitei lui Coposu la Bobota "a fost mobilizata o intreaga armata de securisti, activisti de partid si informatori, care sa-l urmareasca indeaproape": "Pe parcursul sederii in comuna si in alte localitati din judet a fost anturat de trei surse din legatura noastra, fata de care s-a confesat, furnizandu-le date despre biografia sa, fara sa faca aprecieri necorespunzatoare la adresa politicii partidului si statului nostru".

acum 79 luni (14 Jul 2017)

Doua evenimente importante in viata comunitatii din Bobota, satul natal al marelui om politic Corneliu Coposu, au fost atent urmarite de catre organele Securitatii, pentru simplul motiv ca la acestea era asteptat cel supranumit "Seniorul", considerat dusman al regimului comunist.

Fiu al satului, Coposu s-a numarat printre cei invitati sa ia parte la momentul sfintirii lacasului de cult, cu atat mai mult cu cat in respectiva biserica slujisera, de-a lungul timpului, strabunicul dinspre mama, protopopul greco-catolic Gavril Vaida, precum si tatal sau, protopopul Valentin Coposu.

Potrivit documentelor descoperite de catre istoricul Marin Pop, cercetator stiintific in cadrul Muzeului Judetean de Istorie si Arta Zalau, in arhivele Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, Corneliu Coposu a primit mai multe invitatii pentru a participa la acest eveniment deosebit: una de de la fina sa, profesoara Valeria Ciocean, o alta de la Ioan Seran, fost vizitiu al familiei, si o alta de la Traian Marcus, fostul pastor de oi al familiei. Profesoara Ciocean, somata sa renunte la simpozionul religios

"Scrisorile ultimilor doi nu au scapat de vigilenta Securitatii, care confisca, controla si repunea in circuit intreaga corespondenta a familiei Coposu, in mod special cea a lui Corneliu Coposu. Securitatea era la curent cu tot ce se preconiza a se organiza la Bobota si stiau ca urma sa participe episcopul ortodox Vasile Coman de la Oradea, preoti si enoriasi din judet, precum si Coposu Cornel, , care era profesoara de limba romana la Scoala generala din Bobota. Simtea probabil ca va fi sicanat de catre organele de Securitate sa nu participe, ceea ce s-a si intamplat, din pacate", sustine istoricul salajean intr-un articol publicat in revista "Caiete Silvane".

Episcopul de Oradea, Vasile Coman, la sfintirea Bisericii din Bobota FOTO Arhiva Marin Pop

In respectivul do... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro