Copiii, din nou in pericol de a ramane fara manuale

Preturile foarte mici oferite de MENCS, care nu tin cont de situatia reala din piata, pun atat editurile, cat si tipografiile in situatia de a-si inchide portile. Initiativa laudabila de a asigura manuale scolare pentru elevii acestor clase (peste 3 milioane de manuale) este pusa in pericol de intarzierea cu care a fost lansata si de preturile foarte mici impuse de MENCS.

acum 35 luni (28 Jun 2016)

Sau cu manuale de proasta calitate si insuficiente, in cel mai bun caz. Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice face cu intarziere comenzi de carti pentru elevi si la preturi foarte mici.

Reprezentantii editorilor si ai tipografilor din Romania cer autoritatilor sa caute solutii pentru salvarea industriei de carte scolara. Ei solicita, in special, regandirea atitudinii Ministerului Educatiei fata de productia de manuale, in sensul comandarii la timp a editarii, tiparirii si distributiei cartilor pentru elevi.

Presedintele Uniunii Editorilor din Romania, Anghel Polixeniu, directorul Companiei Nationale a Im-primeriilor Coresi, Mircia Giurgiu, si presedintele Uniunii Sindicatelor Tipografilor din Romania, Gina Constantin, au semnat o scrisoare deschisa in care atrag atentia Guvernului ca, din nou, copiii ar putea ramane fara manuale.

Probleme la Ministerul Educatiei

"Editurile si tipografiile partene-re in procesul de asigurare a cartii scolare sunt in situatia de a da faliment. De 3 ani, Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice (MENCS) nu a mai fost in stare sa asigure toate manualele scolare necesare la inceputul anului scolar. Preturile foarte mici oferite de MENCS, care nu tin cont de situatia reala din piata, pun atat editurile, cat si tipografiile in situatia de a-si inchide portile.

Industria cartii scolare depinde, din nefericire, de comenzile MENCS. Aceste comenzi vin cu intarziere si la preturi foarte mici (de exemplu, pretul mediu cu care MENCS plateste un manual pentru clasele I-X este de 2,7 lei). A disparut in totalitate industria romaneasca a hartiei (au inchis portile combinatele din Braila, Bacau, Calarasi, Busteni, Alba, Dej, Constanta) si, ca urmare, preturile materialelor tipografice cresc an de an. Urmeaza oare sa dispara si tipografiile romanesti?", se intreaba reprezentantii industriei de profil.

Romanii citesc tot mai putin

Semnatarii scrisorii desc... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro