Copii izbiti cu capul de ciment sau morti inecati. Statistici ingrijoratoare din judetul Iasi: "Nu in toate situatiile cu minori aflati in risc s-a putut interveni"

Copii izbiti cu capul de ciment sau morti inecati. Statistici ingrijoratoare din judetul Iasi:

Directia consemneaza ca 129 de copii au fost abuzati fizic, 86 sexual, 207 au fost neglijati, 25 exploatati si 44 implicati in actiuni de trafic de persoane. "Decaderea se da de instanta, la propunerea DGASPC, care ulterior are obligatia de a instrui familia sa inteleaga modul in care trebuie sa isi asume rolul de parinte pentru a reveni asupra drepturilor lor parintesti.

acum 77 luni (14 Jan 2016)

Directia a intervenit si a preluat in centrele sale patru copii dintr-o familie din Barnova, dupa ce al cincilea minor, in varsta de doi ani, a murit inecat intr-o fantana. In luna mai, DGASPC a fost sesizata de Spitalul de Copii "Sf. Maria" cu privire la un micut din Letcani izbit cu capul de ciment de concubinul mamei. Potrivit Conventiei Internationale a Drepturilor Copilului emisa de UNICEF, prin abuz se intelege orice forma de pedeapsa fizica sau psihica aplicata unui minor. Palmele la fund sau trasul de urechi sunt pedepse care, inclusiv potrivit statului roman, constituie abuzuri pentru care minorii trebuie scosi din familie. In 2015, DGASPC Iasi a fost sesizata in privinta a 643 de copii abuzati, dintre care numai pentru 152 s-a impus masura scoa?terii din familie. Potrivit raportului intocmit la finalul lui 2015, cei peste 100 de minori au fost integrati in centre de plasament, plasati la asistenti maternali sau la rude. Directia consemneaza ca 129 de copii au fost abuzati fizic, 86 sexual, 207 au fost neglijati, 25 exploatati si 44 implicati in actiuni de trafic de persoane. Mi?norul poate fi luat dintr-o familie, conform OUG 49/2011, atunci cand este abuzat - fizic, psihic sau sexual - neglijat, nesupra?vegheat - daca vorbim de copilul mic, pana la varsta de cinci ani - sau exploatat. Orice forma de pedeapsa fizica este considerata un abuz si este interzisa de legea romana. Acum, noi stim ca traim intr-un areal cultural romanesc in care disciplinarea copilului in trecut se facea cu palma la fund sau cu trasul de urechi. Dar nu am luat copiii in ideea de a-i instraina in totalitate de familia lor. "Decaderea se da de instanta, la propunerea DGASPC, care ulterior are obligatia de a instrui familia sa inteleaga modul in care trebuie sa isi asume rolul de parinte pentru a reveni asupra drepturilor lor parintesti. La noi, cazurile de decaderi din drepturile parintesti sunt putine pentru ca este foarte greu de probat in instanta. Avem, in schimb, mai multe sesi... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro