COP21: Incalzirea globala de 2 grade Celsius costa 100 de miliarde de dolari pe an

Conferinta COP 21 de la Paris, dedicata schimbarilor climatice, se va incheia cu un acord al celor 195 de tari participante. Potrivit Grupului de experti interguvernamental asupra evolutiei climei (GIEC), omenirea poate emite doar 1.000 de gigatone de CO2 pentru a ramane la o crestere de 2 grade Celsius. "Dispunem de o noua baza de negocieri acceptata de toti...Trebuie scrisa urmarea", a declarat negociatoarea franceza Laurence Tubiana, in fata delegatiilor reunite la Le Bourget, in apropiere de Paris.

acum 51 luni (5 Dec 2015)

Conferinta COP 21 de la Paris, dedicata schimbarilor climatice, se va incheia cu un acord al celor 195 de tari participante. Miza este un "ajutor climatic" de 100 de miliarde de dolari pe an, promisi pana in 2020 pentru statele din Sud, pentru a le ajuta sa se adapteze la conditiile incalzirii globale.

Pe de alta parte, tarile din Nord nu vor sa fie singurele care baga mana in buzunar, lucru care nu convine statelor in curs de dezvoltare.

La COP21, aproape toti reprezentantii celor 195 de tari au prezentat masurile pe care le pregatesc impotriva schimbarilor climatice. Dar in ciuda acestora, emisiile de gaze cu efect de sera vor continua sa creasca.

Unul dintre obiectivele acordului final COP21 este realizarea unui mecanism de revizuire a acestor angajamente, probabil la cinci ani, pentru a limita cresterea temperaturii la nivelul de 2 grade Celsius.

Potrivit Grupului de experti interguvernamental asupra evolutiei climei (GIEC), omenirea poate emite doar 1.000 de gigatone de CO2 pentru a ramane la o crestere de 2 grade Celsius.

Sambata, la Paris a fost organizata Ziua de Actiune (Action Day), la care urmau sa participe zeci de personalitati ale lumii, mobilizate in lupta impotriva incalzirii climatice. Dupa Leonardo DiCaprio si Robert Redford, care au asistat vineri la summit-ul primarilor de la Paris, Sean Penn va fi si el invitat al COP21.

Tot sambata, la COP21 erau programate convorbiri ale presedintelui Francois Hollande cu fostul vice-presedinte american Al Gore, laureat al Premiului Nobel pentru Pace in 2007, si cu oameni de stiinta din GIEC, care au tras un semnal de alarma in privinta climei.

"Dispunem de o noua baza de negocieri acceptata de toti...Trebuie scrisa urmarea", a declarat negociatoarea franceza Laurence Tubiana, in fata delegatiilor reunite la Le Bourget, in apropiere de Paris.

Incepand de luni, ministri din cele 195 de tari vor studia textul propus, urmand sa il valideze dr... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro