Conversia creditelor la cursul istoric, sabotata de disputele politice

Conversia creditelor la cursul istoric, sabotata de disputele politice

Credite care au finantat Conversia se va aplica tuturor creditelor prin care s-au finantat imobile, constructii, reabilitari, consolidari extinderi, prin urmare textul de lege lasa de inteles ca si creditele de nevoi personale folosite in aceste scopuri vor putea fi convertite. Un alt criteriu, care a primit vot de trecere in plen, prevede ca de lege vor beneficia persoanele fizice care au calitatea de consumator potrivit OUG 50/2010. Astfel, poate apela la lege "consumatorul ale carui credite au o valoare cumulata de maximum 250.000 de franci elvetieni, la momentul semnarii contractelor de credit".

acum 54 luni (11 Oct 2016)

Zi de foc ieri pentru romanii cu imprumuturi in franci elvetieni, care au asteptat in Parlament votul final al deputatilor asupra legii conversiei. Este vorba de proiectul care amendeaza OUG 50/2010 si care prevede conversia creditelor din franci elvetieni in lei la cursul din ziua acordarii imprumutului.

Desi luni comisiile Juridica si de Buget Finante au aprobat pe repede inainte amendamentele la lege si au intocmit raportul final pentru votul din plen, planurile le-au fost dejucate de disputele politice iscate marti. Dimineata a avut loc votul pe articole, dar, la ora 15.30, cand trebuia sa se dea votul final, sedinta Camerei a fost suspendata din lipsa de cvorum.

Se cauta vinovati

Ieri-dimineata, liderul deputatilor PNL, Eugen Nicolaescu, anuntase ca liberalii nu vor participa la votul privind motiunea simpla pe justitie, impotriva ministrului Raluca Pruna, care se derula in aceeasi sesiune cu votul privind legea conversiei. "Dimineata, la 10.30, de la tribuna Camerei am anuntat ca grupul nostru nu va participa la dezbaterea motiunii, intre orele 14.30 si 15.30, urmand ca la 15.30 sa ne reintoarcem in sala pentru votul final. Din pacate, cei de la PSD si ALDE au utilizat absenta noastra din sala in aceasta perioada stiind ca nu o sa fim prezenti si au suspendat sedinta de vot final", a declarat ieri dupa-amiaza Eugen Nicolaescu. "S-a suspendat sedinta din lipsa de cvorum pentru ca PNL a ales sa boicoteze votul pe motiunea simpla impotriva ministrului Justitiei. Proiectul acorda dreptul de a converti creditele celor care au imprumuturi in derulare, celor executati silit, dar si celor carora bancile le-au convertit deja creditele. "La cererea consumatorilor, bancile care au procedat la conversia creditelor in franci elvetieni dupa data de 15 ianuarie 2015 sunt obligate sa revina la contractul in franci elvetieni si sa efectueze conversia in conditiile prezentei legi", scrie in proiect.

Credite care au fina... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro