Conversatia tragicomica dintre Carol I si generalul Golescu. Cum a reactionat printul german cand a vazut palatul jalnic in care urma sa traiasca

Conversatia tragicomica dintre Carol I si generalul Golescu. Cum a reactionat printul german cand a vazut palatul jalnic in care urma sa traiasca

Cel de-al doilea fiu al lui Karl Anton, Karl Eitel Friedrich de Hohenzollern-Sigmaringen a devenit Domnitor al Principatelor Romane (1866-1881) si apoi rege (1881-1914) de Romania, sub numele de Carol I de Romania, iar casa dinastica infiintata de el a ramas pe tron pana la sfarsitul monarhiei romane in 1947, odata cu abdigarea Regelui Mihai I de Romania. Preluat la intrarea in oras de o delegatie condusa de generalul Nicolae Golescu, unul dintre cei trei membri ai Locotenentei Domnesti care a condus statul de la abdicarea lui Alexandru Ioan Cuza si pana la inscaunarea viitorului rege, Carol I a fost condus pana la Podul Mogosoaiei, acolo unde avea sa-si ia in primire viitoarea resedinta.

acum 43 luni (27 Jul 2015)

Aducerea printului german Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen la conducerea Principatelor Unite constituie unul dintre actele politice stralucite ale politicienilor romani din secolul al XIX-lea.

Cel de-al doilea fiu al lui Karl Anton, Karl Eitel Friedrich de Hohenzollern-Sigmaringen a devenit Domnitor al Principatelor Romane (1866-1881) si apoi rege (1881-1914) de Romania, sub numele de Carol I de Romania, iar casa dinastica infiintata de el a ramas pe tron pana la sfarsitul monarhiei romane in 1947, odata cu abdigarea Regelui Mihai I de Romania.

Lungul drum al domnitorului Carol I din Germania si pana in Romania, sub un nume fals, a inceput pe 29 aprilie 1866 si s-a terminat pe 10 mai, data intrarii viitorului monarh al tarii in Bucuresti. Carol I a intrat in tara pe la Drobeta Turnu-Severin si a urmat traseul Horezu - Ramnicu-Valcea - Curtea de Arges - Campulung - Targoviste - Bucuresti. Preluat la intrarea in oras de o delegatie condusa de generalul Nicolae Golescu, unul dintre cei trei membri ai Locotenentei Domnesti care a condus statul de la abdicarea lui Alexandru Ioan Cuza si pana la inscaunarea viitorului rege, Carol I a fost condus pana la Podul Mogosoaiei, acolo unde avea sa-si ia in primire viitoarea resedinta. Cladirea prezentata viitorului rege Carol I in 1866 FOTO Arhiva Academia Romana

Era vorba despre casa boierului Dinicu Golescu, construita in 1820 si transformata in palat in anul 1837, de catre domnitorul Alexandru Ghica. Desi modesta ca aspect si dimensiuni, cladirea a continuat sa indeplineasca rolul de palat domnesc si in timpul lui Alexandru Ioan Cuza, care a locuit-o in intervalul 1859-1866.

Ajuns in preajma cladirii, Carol I avea sa remarce pavajul ingrozitor, aspectul de mahala al caselor dimprejur, precum si turma de porcii care se rasfata intr-o baltoaca in piateta din fata palatului.

Din dialogul ramas in istorie, pu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro