Controversatul Ioan Voda Armeanul: a fost numit "cel Viteaz" de popor si "cel Cumplit" de boieri

Controversatul Ioan Voda Armeanul: a fost numit

"Era de minte ascutit, de cuvant gata si se vedea ca-i harnic nu numai de domnie, ci si altor tari sa fie cap mai mare", il descrie Grigore Ureche pe domnul Moldovei. O alta descriere a domnitorului moldovean este ramasa de la istoricul Leonhard Gorecki: " Barbat inalt de stat, frumos la chip, cu ochi mici si amenintatori, cu un trup puternic, plin de putere". Sub conducerea lui Ioan Voda, armata Moldovei ajunge sa aiba cea mai mare artilerie de pana atunci: 200 de tunuri, in conditiile in care, in epoca, statele dispuneau de 30-40 de tunuri. Tradat de parcalab a avut parte de o moarte cumpita Pentru a scapa de Ioan Voda, turcii au navalit in tara cu o armata uriasa care a numarat peste 200.000 de oameni.

acum 101 luni (13 Jan 2016)

Ioan Voda a fost unul dintre fii nelegitimi ai lui Stefanita Voda, urmasul lui Stefan cel Mare. A urcat pe tronul Moldovei la varsta de 40 de ani.

In perindarile sale prin lume, pana la urcarea pe tronul Moldovei, Ioan Armeanul a schimbat mai multe religii, in functie de tara in care a trait si de interesele avute. A trecut la ortodoxism inainte de a urca pe tronul moldovenesc. Ioan Voda nu era doar un viteaz cu forta fizica iesita din comun, ci si un poliglot. "A locuit mai mult timp in insula Rhodos unde s-a ocupat cu negotul cu pietre scumpe, agonisind in felul acesta o avere apreciabila care i-a fost de folos in ocuparea domniei", scrie despre C. "Barbat inalt de stat, frumos la chip, cu ochi mici si amenintatori" Ioan Voda Armeanul a ajuns domn al Moldovei in 1572. Dupa moartea lui Stefan cel Mare, tronul fusese ocupat de Bogdan cel Chior, urmat de Stefanita Voda. Dupa domnia lui Alexandru Lapusneanu pe tronul Moldovei se intorcea tot un descendent din sangele marelui Stefan cel Mare: Ioan Voda Armeanul, fiul ilegitim al lui Stefanita Voda. "Era de minte ascutit, de cuvant gata si se vedea ca-i harnic nu numai de domnie, ci si altor tari sa fie cap mai mare", il descrie Grigore Ureche pe domnul Moldovei. O alta descriere a domnitorului moldovean este ramasa de la istoricul Leonhard Gorecki: " Barbat inalt de stat, frumos la chip, cu ochi mici si amenintatori, cu un trup puternic, plin de putere". Reforma monetara si intarirea armatei Una dintre primele masuri luate de Ioan Voda a fost alcatuirea unui sfat de mari dregatori care sa-l ajute in conducerea tarii. A mutat capitala tarii de la Suceava la Iasi, oras cu o pozitie strategica. In 1573, Ioan Voda a luat decizia de reorganizare a sistemului monetar. Ioan Voda s-a concentrat pe cresterea si intarirea armatei, facand din razesi o categorie favorizata. Sub conducerea lui Ioan Voda, armata Moldovei ajunge sa aiba cea mai mare artilerie de pana atunci: 200 de tunuri, in conditiile in care, in epoca, state... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro