Controversata doamna Chiajna. Cum a ajuns sa-si marite fata cu un sultan si sa-si turceasca cei doi fii

Controversata doamna Chiajna. Cum a ajuns sa-si marite fata cu un sultan si sa-si turceasca cei doi fii

Acelasi autor considera ca doamna Chiajna a fost, dincolo de legendele iscate pe seama personalitatii ei, o femeie extrem de ambitioasa: "S-a spus despre doamna Chiajna ca a fost personificarea ambitiei, a rautatii si a cruzimii. Dibacii curteni avura grija nu numai sa inapoieze Chiajnei pe Marina cu intreaga ei zestre, dar sa mai si aduca cu ei o parte din bogatele daruri ale mirelui", se mai arata in cartea "Trecute vieti de doamne si domnite". "Aici, dupa scurta vreme, tanarul voevod Petre moare la varsta de 23 de ani de boala, de inima rea, lasand in urma o mama inebunita de durere. Si-a turcit doi baieti si si-a maritat fiica cu sultanul Chiajna a luat decizia sa-si "turceasca" baietii, pentru a scapat de patimile exilului: "Chinuita si zgucuimata, mandra doamna de alta data intelesese ca exilul acesta nesfarsit avea o cauza determinata si ca nu ea era cauza aceia, ci fiii ei, cari cat or trai, li stau dusmanilor in cale ca o vesnica amenintare.

acum 41 luni (3 Jan 2017)

Numeroase legende s-au nascut de-alungul timpului pe seama personalitatii complexe a celei care a fost Doamna Chiajna. Nepoata lui Stefan cel Mare si fiica lui Petru Rares, a fost transpusa si in literatura, Alexandru Odobescu facand-o personajul principal al nuvelei istorice "Doamna Chiajna". "Si-a iubit copiii mai mult decat pe oricine pe lume, mai mult decat a iubit maririle, mai mult decat si-a urat dusmanii", este concluzia lui C. Gane, autorul cartii "Trecute vieti de doamne si domnite".

Acelasi autor considera ca doamna Chiajna a fost, dincolo de legendele iscate pe seama personalitatii ei, o femeie extrem de ambitioasa: "S-a spus despre doamna Chiajna ca a fost personificarea ambitiei, a rautatii si a cruzimii. Dezbracata de legenda si redusa la proportiile adevarate ale ciudatei ei firi, Doamna Chiajna ni se infatiseaza ca o femeie inteligenta, ambitioasa si energica. Inceputul legendei Fiica lui Petru Rares, Chiajna s-a nascut in 1525, in Polonia, in timpul pribegiei acestuia, inainte de doamnie. Domnitorul s-a recasatorit cu Doamna Elena, prezentata de istorici drept o femeie evlavioasa si buna. In primii ani de casnicie, Chiajna a fost doar o simpla nevasta care s-a ocupat de familie. "Intreaga lui domnie a fost un lung sir de omoruri, talmacite de istorici in diferite feluri", arata acelasi istoric. Dupa mazilirea lui Mircea Ciobanul de catre turci in 1554, Chiajna si-a depasit rolul de nevasta. Decisa sa faca tot posibilul pentru a-si urca barbatul iar pe tron Chiajna a descoperit o cale inedita de a-si ajuta sotul sa revina pe tron. S-a imprietenit cu cadanele sultanului si a facut trafic de influenta prin intermediul lor. Ajutata de cadanele sultanului Tronul ramas vacant dupa moartea lui Mircea Ciobanul era ravnit de boierii alungati din Tara Romanesca de Mircea. Cand acestia s-au intors decisi sa preia tronul prin varsare de sange, Chiajna a pornit la lupta, conducand ea insasi armata. "Se puse in fruntea oastei domnesti, o mana de oameni si ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro